Empati och synen på funktionsnedsättningar
Hur har varierande uppfattningar om funktionsnedsättningar påverkat människors tillvaro i historisk tid? Och vad kan man lära sig om dagens samhälle av hur man såg på funktionsnedsättningar då? Hur skiljer sig empatin i samhället åt då och nu? En öppen föreläsning med historikern Mari Eyice. Moderator för föreläsningen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Om Mari Eyice
Mari Eyice är historiker med fokus på känslornas historia under det som kallas vår tidigmoderna tid. Just nu forskar hon bland annat om känslor och funktionsnedsättningar i äldre tid.
"Empati är ett modernt begrepp som syftar till människans förmåga att sätta sig in i och förstå en annan människas situation. Naturvetenskapliga forskare har hävdat att denna förmåga är själva förutsättningen för våra komplexa mänskliga samhällen och inom många humanistiska ämnen pågår en intensiv diskussion om hur empati ska förstås.
Funktionsnedsättningar är å sin sida allestädes närvarande i mänskliga samhällen och kan utgöra ett hot mot människors autonomi och interaktion med andra. Detta gäller framförallt för historiska samhällen, då risken för olyckor och sjukdomar var högre, samtidigt som sjukvården ofta var bristfällig och människor i högre grad var beroende av fysisk förmåga för att kunna försörja sig.
I mötet mellan människor med funktionsnedsättning och det omgivande samhälllet i historisk tid ställs därför frågan om empati på sin spets. Hur människor med funktionsnedsättningar har levt och bemötts i olika tider är därför ett utmärkt studieobjekt för att förstå mänsklig samvaro i historien.”
Läs mer om Mari Eyices forskning
Om Karin Gyllenklev
Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Läs mer om Karin Gyllenklev på SR
Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare
Öppna föreläsningar i poddformat
Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.
Samarbete för öppna föreläsningar
Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.
Senast uppdaterad: 22 februari 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen