Stadsutveckling i Ukraina: En resa mot hållbar återuppbyggnad
En lokal insats pågår för att återuppbygga Ukrainas krigsdrabbade samhällen. "Rethinking Cities in Ukraine" är ett kapaticetsutvecklingsprogram med en unik kombination av tvärvetenskaplig expertis och lokal delaktighet. Syftet är att stärka kommuner i östra Ukraina. Projektet fokuserar inte bara på infrastruktur, utan också på att skapa hållbara samhällen för framtiden.
Ragnar Lund, universitetslektor i företagsekonomi vid Stockholms universitet och initiativtagare till Rethinking Cities-programmet, har i många år varit ansvarig för tvärvetenskapliga kurser i projektledning inriktade på kultur och stadsutveckling där studenter samarbetat med svenska kommuner i förändringsprojekt.
Efter en konferens i Bryssel våren 2022 där han träffade representanter från en arkitektskola i Kharkiv samt ett nätverk med ukrainska stadsplanerare, Ro3kvit Urban Coalition, väcktes hans intresse för Ukraina. Kort därpå reste han till Ukraina för att utröna möjligheterna till ett projekt som skulle stödja lokala frontline kommuner i deras återuppbyggnad. Detta resulterade i ett samarbete mellan Stockholm Business School, Stockholms universitet och Ro3kvit, tillsammans med akademiska partners från Ivan Franko National University i Lviv och Kharkiv School of Architecture. Initiativet ledde till ett sex månaders utbildningsprogram i hållbar stadsplanering för beslutsfattare i krigsdrabbade kommuner, med särskilt fokus på utveckling och stöd för uppstart av pilotprojekt som sedan ska kunna skalas upp.
– Vårt program fick finansiering från Svenska Institutet 2023 och vi valde ut fem kommuner som hade särskilt stora behov av kompetensstärkande insatser och stöd i återuppbyggnadsprojekt, säger Ragnar Lund.
Utformat från lokala behov
Kommunerna i Ukraina står inför enorma utmaningar, inklusive förlorad kompetens och brist på ekonomiska resutrser. Ofta saknas kapacitet lokalt att hantera stora återuppbyggnadsprojekt. Ragnar Lund berättar att mycket av återuppbyggnaden kommer att ligga hos kommunerna och det är viktigt att bygga upp kompetens lokalt. Dessutom ska städerna byggas upp genom finansiering från EU som också motsvarar långsiktiga hållbarhetsmål, som exmpelvis grön omställning, demokratiska beslut baserat på inkludering samt transparent styrning. Genom "Rethinking Citites in Ukraine"-programmet genomförs konkreta och praktiskt inriktade insatser som gör direkt och verklig nytta.
– För den återstående delen av programmet är målet att presentera pilotprojekten i Stockholm och skapa kontaktytor med investerare och internationella finansieringsinstitut för framtida samarbete och innovation.
Involverar lokalbefolkningen
Programmet har hjälpt kommunerna att prioritera projekt baserat på akuta behov av infrastruktur, deras effekt på samhället och ekonomiska förutsättningar. Genom att involvera lokalbefolkningen i planeringen strävar man efter att skapa transparens och förtroende hos både investerare och skattebetalare. Ett exempel är Nikopol, som ligger knappt en mil från Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Ragnar Lund berättar att kommunen har stora problem med ekologisk hållbarhet och föroreningar samt att tillgång till rent vatten till följd av dammbrottet i Kahovka är begränsat. Där arbetar man med att bygga upp en modern infrastruktur för vatten på sikt, men i nuläget har kommunen valt att prioritera utbyggnaden av bostäder för internflyktingar och andra sårbara grupper, samt att bygga skyddsrum.
– Genom vårt program planerar de för moderna lösningar för byggande som också ska kunna skalas upp när staden kan återuppbyggas på sikt, säger han och fortsätter:
– En stor utmaning är att staden har förlorat mycket kompetens på grund av att många utbildade specialister har lämnat staden.
Nu fortsätter Ragnar Lund och hans samarbetspartners resan mot en hållbar återuppbyggnad av Ukraina, med sikte på att deras insatser kommer att skapa långsiktiga och positiva förändringar för de drabbade samhällena.
Den 29-30 april kommer de ukrainska deltagarna i programmet till Stockholm i samband med en konferens kring "Rethinking Cities in Ukraine" som arrangeras av Stockholm Business School i samarbete med Utrikesdepartementet.
Se Ragnar Lund berätta mer om "Rethinking cities Ukraine" här.
Senast uppdaterad: 15 april 2024
Sidansvarig: Avdelningen för forsknings-och samverkansstöd