Stockholms universitet

Svettiga humlor blir sämre pollinatörer

Humlor är en av våra viktigaste pollinatörer och väsentliga för vår framtida matförsörjning. Vad händer med dem när jordens temperatur ökar på grund av den globala uppvärmningen? Det vill Emily Baird och hennes forskargrupp på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet ta reda på. 

 

– Jordens temperatur har förändrats genom historien och arter hittar ofta sätt att anpassa sig. Vid högre temperaturer skakar humlorna till exempel inte växterna lika intensivt som vid lägre temperaturer, vilket verkar resultera i mindre och färre frukter hos de testade växterna, säger Emily Baird som är universitetslektor i zoologi vid Stockholms universitet.

Humla pollinerar blomma
Foto: Henk Wallays/Mostphotos

Ett högintensivt jordbruk med monokulturer, ökad användning av bekämpningsmedel och mindre obrukad ängsmark med färre blommande växter är några av orsakerna till att många humlearter har minskat kraftigt de senaste decennierna. Dessutom pågår en klimatförändring med ändrade temperaturer som följd, förändringar som väcker många frågor om humlor och andra insekters framtid. Vad händer om klimatförändringarna och temperaturhöjningen går alltför fort? Blir det svårt för vissa arter att hänga med? Och vad händer med våra viktigaste pollinatörer, humlorna? Hur kommer en ökad temperatur att påverka våra viktiga humlor på lång sikt? 

Humlor sedda i värmekamera
Foto: Insect lab SU

Emily Bairds forskning fokuserar för närvarande på vad som händer när temperaturen stiger och vilka konsekvenser det kan få, både för våra insekter och slutligen också för vår matproduktion. Tillsammans med växtfysiologer i Uppsala arbetar forskargruppen för att ta reda på hur växter påverkas av humlors förändrade beteenden.

– Humlor är särskilt viktiga pollinatörer eftersom de kan använda sina flygmuskler till att skaka växter för att få pollen. Det här är helt avgörande för till exempel tomat och gurka som har en stängd blomma. Vi vet att humlors beteenden och kroppsuppbyggnad förändras av temperaturen, men vi vet inte så mycket om vilken följd det förändrade beteendet får för växter, berättar Emily Baird. 

 

Får sämre minne

Emily Baird och hennes kollegor undersöker också hur humlorna klarar en temperaturökning när de samlar in pollen. I olika tempererade rum på Zoologiska institutionen testas humlornas minne. 

– För att humlor ska kunna utnyttja sina resurser på bästa sätt är det viktigt att de lär sig vilka blommor som ger mest belöning i form av nektar. Det varierar under året och tid på dygnet, men humlor har en förmåga att kunna koppla ihop blomma med färg och doft och på så sätt lära sig vilken blomma som ger mest näring vid ett givet tillfälle, förklarar Emily Baird. 

De humlor som är ute och samlar nektar i högre temperaturer verkar bli sämre på att minnas vilka blommor som har mest näring. Men om de är tröga av värmen eller om de lyckats leta upp de blommor som innehåller mest vatten återstår att ta reda på. 

– Om det är så att de är törstiga och hittar vatten är det också ett spännande resultat. Det är någonting som aldrig setts hos humlor förut, berättar Emily Baird.   

 

Fakta om humlor

  • Humlor är de insekter som besöker flest arter av blommande växter. De har en särskild metod för att samla pollen som kallas vibrationspollinering (engelska buzz pollination). Det innebär att de vibrerar sina flygmuskler kraftigt för att skaka loss pollen. Vissa växter som har en stängd blomma, bland annat tomat och andra potatisväxter, blir pollinerade av humlor på detta sätt. 
  • I boet kan humlor hålla en jämn och gynnsam temperatur – det gör de genom att använda sina flygmuskler på samma sätt som när de vibrationspollinerar. Genom att skaka sina vingar vid ingången kan de reglera temperaturen inne i boet, vilket är viktigt för att larverna ska få optimal temperatur. Larver som utsätts för hög värme blir mindre och utvecklas med kortare antenner och tungor, har Emilys forskning tidigare visat. 
  • Det är viktigt för humlor med en stadig tillgång på olika blommande växter under säsongen. Förutom tomat och andra potatisväxter, gurka och klövervall som har ekonomisk betydelse för jordbruket är humlor också viktiga pollinatörer av våra fruktträd och bärbuskar. Blåbär kommer tidigt på våren och är en viktig källa för mat. Skogar kommer att bli ännu viktigare när temperaturen blir varmare så att det finns skuggplatser dit pollinatörer kan vila och svalka sig för att sen ta sig ut på ängen i värmen.
 

Mer läsning

Kontakt, Emily Baird

Emily Baird och insektshjärnans gåtor

Insect Sensory Ecology and Cognition Lab