Stockholms universitet

Martin Lorentzon: ”En utbildning är den bästa starten”

Plugga klart, jobba i några år och bolla dina affärsidéer med andra innan du startar eget företag. Det var några av råden som entreprenörerna Martin Lorentzon och Anna Nordell Westling gav till studenter vid Stockholms universitet under en inspirationsföreläsning om entreprenörskap med Prins Daniels Fellowship som besökte universitetet i maj.

Martin Lorentzon, medgrundare i musikstreamingtjänsten Spotify, Anna Nordell Westling, medgrundare i AI-bolaget Sana och H.K.H Prins Daniel samtalade om entreprenörskap för studenter vid Stockholms universitet i maj. Foto: Madeleine Bäckman

Omkring 150 anmälda studenter hade samlats i G-salen bredvid Arrheniuslaboratoriet på Frescati för att lyssna på scensamtalet mellan H.K.H Prins Daniel och de båda entreprenörerna Martin Lorentzon, medgrundare i musikstreamingtjänsten Spotify, och Anna Nordell Westling, medgrundare i AI-bolaget Sana. I sin välkomsthälsning inledde prorektor Clas Hättestrand med att lyfta fram det stora utbudet av kurser som finns vid universitetet för de som är intresserade av entreprenörskap och innovation.

– Det finns en frihet i att kunna välja kurser och sätta samman en unik utbildning själv, att kunna vara entreprenör i sin egen utbildning. Det är något vi tycker är viktigt, sade Clas Hättestrand.

H.K.H Prins Daniel intog sedan scenen tillsammans med Anna Nordell Westling och Martin Lorentzon.
– Jag hoppas att ni ska få svar på era frågor om entreprenörskap och att ni ska komma lite närmare det ni vill, sade Prins Daniel och bad de båda entreprenörerna att berätta hur resan mot entreprenörskap hade börjat för dem.

Anna Nordell Westling berättade att hon bodde i Kalifornien under åren 1998 till 2002, mitt under IT-bubblan, och att hon där var omgiven av människor som jobbade med start-ups.
– Där någonstans började idén födas, jag ville vara med tidigt i ett nytt bolag eller starta ett eget bolag.

År 2016 började hon samarbeta med Joel Hellemark och de startade AI-bolaget Sana med fokus på artificiell intelligens och utbildningsteknologi.

Det är väldigt få som klarar av att starta ett bolag direkt efter gymnasiet, den bästa investeringen är att läsa på universitetet först och sedan jobba några år, sade Martin Lorentzon till studenterna. Foto: Madeleine Bäckman

För Martin Lorentzon började entreprenörresan med skolan, berättar han.
– Jag är en typisk skolprodukt. Jag har gått Chalmers och Handels och läst fristående kurser här på Stockholms universitet, bland annat läste jag kurser i retorik och juridisk översiktskurs. Jag vurmar väldigt mycket för skolan. Sen fick jag mitt första jobb på Telia.

1999 blev Martin Lorentzon medgrundare till marknadsföringsföretaget Tradedoubler och 2006 startade han Spotify tillsammans med Daniel Ek.
– Jag brukar säga att utbildning är den bästa starten. Det är väldigt få som klarar av att starta ett bolag direkt efter gymnasiet, den bästa investeringen är att läsa på universitetet och här är fristående kurser viktiga.
– Det är inte heller fel att börja arbeta i ett bolag, för då lär man sig hur det fungerar på en arbetsplats, det är svårt att starta ett företag utan erfarenhet. Men vänta inte för länge, vi är inte lika riskbenägna när vi är 40 eller 50 år. Det är perfekt att starta företag omkring fem eller tio år efter en högskoleutbildning, sade Martin Lorentzon.

 

Bra att ha utbildning i botten

Han lyfte fram att även om han inte arbetar med precis det han utbildade sig till så är det ändå bra att ha utbildningen i botten.
– På Chalmers lärde jag mig struktur, att tänka, och jag lärde mig mycket av att vara aktiv socialt, i kårlivet.

För båda har drivkraften att göra världen lite bättre varit en viktig faktor bakom deras företagsidéer.
– För mig bottnar mycket i att om man har en bra idé så gäller det att gå hela vägen med den idén, sade Anna Nordell Westling.
– Man vill skapa något, förändra världen, mer det än att tjäna pengar, sade Martin Lorentzon.

Under scensamtalet delade H.K.H Prins Daniel med sig av sina egna erfarenheter av att starta gym. Vid sidan av sina officiella uppgifter har Prins Daniel länge engagerat sig i frågor om hälsa och entreprenörskap. Foto: Madeleine Bäckman

Prins Daniel, som vid sidan av sina officiella uppgifter länge engagerat sig i frågor om hälsa och entreprenörskap, delade också med sig av sina egna erfarenheter av att starta gym tillsammans med vänner, något som han gjorde efter att ha utbildat sig till idrottspedagog.
– Jag som har en bakgrund som småföretagare kan säga att alla kanske inte kommer starta ett företag som Spotify direkt, utan det kan vara bra att börja i mindre skala, hellre starta något enklare bara för att komma igång.  

Prins Daniel frågade sedan hur man ska tänka om man vill starta företag: Ska man vara själv eller är det bättre att vara flera personer?
– Det bästa är att vara två. Att vara ensam är väldigt jobbigt, är man tre eller fler så blir det krångligare. Hitta gärna någon som kompletterar dig, sade Martin Lorentzon.

Anna Nordell Westling höll med om att det är bra att vara två.
– Dessutom är det roligare, det är tråkigt att vara själv.

Martin Lorentzon poängterade att man inte behöver vara så rädd för att prata med andra om sin affärsidé.
– Konkurrensutsätt din affärsidé och testa dig fram, prata med andra, då märker du om idén är bra.

Prins Daniel framhöll att en affärsidé inte heller behöver innebära något helt nytt.
– Ta reda på vad andra gör inom området, och om det verkar bra eller dåligt. Det är själva genomförandet av idén som sedan är viktigt. En mentor kan också vara bra att ha, sade Prins Daniel.

Att nischa in sig på ett visst område var också något som lyftes fram under samtalet.
– Försök bli bäst på något och spinn sedan vidare på det, sen när man är tillräckligt stor kan man gå vidare och bredda sig, sade Martin Lorentzon.

 

Studenterna fick ställa frågor

Panelen svarade också på flera frågor från studenterna i publiken om allt från balansen mellan hälsa och arbete, om lagstiftning kring ny teknologi, och om baksidorna med den nya digitala tekniken. På en fråga om hur man kan göra för att få in kapital i sitt företag svarade Martin Lorentzon med att räkna upp tre F:

– Börja med att fråga friends, family och fools. Sedan är det bra att försöka bygga en applikation och att vända sig till riskkapitalbolag, en del banker kan också vara intresserade.

Anna Nordell Westling tipsade om att det går att söka bidrag från bland annat Vinnova och EU:
– Det tar lite tid, men kan vara värt det.

Med inspirationsföresläsningen hoppades Prins Daniel kunna inspirera flera unga att bli entreprenörer.
– Det handlar om att de som är intresserade av entreprenörskap ska kunna få möjlighet att komma hit och ställa frågor och få konkreta råd, att få höra hur det är att ta steget, sade han.

Efter inspirationsföreläsningen följde ett rundabordssamtal mellan entreprenörerna och en grupp studenter som fick berätta om sina företagsidéer.

Omar Ahmed och Hariss Qurashi läser data- och systemvetenskap och har en affärsidé på gång tillsammans som de presenterade för Martin Lorentzon under ett rundabordssamtal efter inspirationsföreläsningen. Foto: Madeleine Bäckman
 

Vill bygga något eget

Omar Ahmed och Hariss Qurashi var två av studenterna som hade kommit för att lyssna på samtalet under eftermiddagen. De läser första respektive tredje året på kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap.
– Jag är här i dag för att höra mer om entreprenörskap, jag har funderat sedan barnsben på att starta eget, och nu det senaste året har vi arbetat fram en affärsidé som vi tror kan hjälpa sjukvården, vi är båda drivna och ambitiösa och kommer att vara med efteråt på rundabordssamtalet med Martin Lorentzon, sade Omar Ahmed.

Varför vill ni starta eget?

–  Det är för att bygga något eget, det vore roligt att så ett frö som kan växa till något stort. Men främst är det för att hitta något för att hjälpa samhället. Den dataplattform som vi har tagit fram hoppas vi kommer kunna effektivisera sjukvården, vi håller på med prototypen nu, sade Hariss Qurashi.
– Det var lite hisnande att se våra namn i listan med personer som ska vara med i gruppen med Martin Lorentzon under rundabordssamtalet efteråt när vi ska presentera vår idé. Väldigt kul! Det betyder mycket för oss att få vara med här, sade Hariss Qurashi. 

Niklas Andersson läser första året på kandidatprogrammet i företagsekonomi och har redan startat två företag. Foto: Madeleine Bäckman

Niklas Andersson läser första året på kandidatprogrammet i företagsekonomi och har redan startat två företag. Det första, inom trädgårdsarbete, startade han direkt efter gymnasiet.
– Jag startade trädgårdsföretaget i första hand för att jag tycker att det är kul. Det är tillfredställande att leverera ett bra resultat. 

Det andra företaget, en golfsimulatoranläggning, startade han med en kompis.
– Det har varit roligare att vara två, precis som Martin och Anna nämnde i samtalet.

Han började läsa företagsekonomi för att han kände att han ville fördjupa sig, och lära sig sådant som affärsutveckling.

– Jag insåg att en utbildning skulle hjälpa mig i mitt entreprenörskap. Det är kul att vara här och lyssna och kunna ställa frågor.

Evenemanget arrangerades av Prins Daniels Fellowship, tillsammans med Stockholms universitet och Drivhuset Stockholm. Även representanter för storbankerna deltog.  

Efter inspirationsföreläsningen fick en grupp studenter medverka i rundabordssamtal med Prins Daniel och entreprenörerna Martin Lorentzon och Anna Nordell Westling där de fick presentera sina affärsidéer. Foto: Madeleine Bäckman
 

Prins Daniels Fellowship

Prins Daniels Fellowship är ett initiativ som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Prins Daniel och framstående entreprenörer och företagsledare. Prins Daniels Fellowship inspirerar unga till entreprenörskap och stöttar unga entreprenörer.
Läs mer på prinsdanielsfellowship.se

 

Drivhuset

Drivhuset är en organisation som stöttar studenter i frågor om att utveckla idéer och entreprenörskap. Läs mer om Drivhuset.