Utställningen äger rum på Stockholms universitetsbibliotek.

Under sommaren och hösten 2016 ställer ERG:s medarbetare och professor i genusvetenskap, Kristina Fjelkestam, ut smurftablåer av valda centrala ögonblick ur litterära verk med författare som Shakespeare, Goethe och Dante.

- Fast sen fick jag spel och lade till en feminist, Bremers Hertha, samt Beecher Stowes Onkel Toms stuga, som fördömde slaveriet, utbrister Kristina Fjelkestam.

Utställningen äger rum vid kursbokssamlingen på Frescatibiblioteket (huvudbiblioteket)

Kristina fortsätter: - Jag har ägnat mitt yrkesverksamma liv åt att kritisera den litterära kanon. Samtidigt som jag förstås älskar verken som ingår i den. Detsamma gäller smurfarna, som jag älskat sedan barndomen. Trots att deras värld egentligen är både sexistisk och rasistisk. Konst transcenderar!

Det var på något sätt kongenialt att gestalta centrala ögonblick i kanoniska verk med hjälp av smurfar, insåg jag. Och roligt, förstås. Tablåerna ger helt enkelt uttryck för glädje!

Hur kom du på idén med utställningen?

- Jag blev så glad när jag fick det här jobbet som professor på genusvetenskapen på SU, så kreativiteten började att sprudla. Samtidigt drabbades jag av ett lätt vemod, eftersom jag nu skulle lämna litteraturvetenskapen, som egentligen är mitt ämne (disputerade på SU 2002 och har sedan dess jobbat på flera ställen - Södertörn, Umeå och senast på Linköpings Universitet).

På alla platser där jag jobbade tog jag med mig en rolig smurf som fick stå vid min dator. Den första hade en häxhatt och rörde i en gryta. När jag en dag såg en ny smurffigur i leksaksaffären - en skotte - vaknade jag plötsligt mitt i natten och tänkte: "Macbeth"!

Därefter knåpade jag ihop den lilla tablån, och sen rullade det vidare med ytterligare sex under några veckor. Först valde jag två till av den litterära kanons "bästa" författare, Dante (Den gudomliga komedin) och Goethe (Faust), och sedan valde jag att bygga på Macbeth med Shakespeares övriga två stora tragedier, Hamlet och Kung Lear.

Utställningen är tillgänglig fram till slutet av september.