Nätverket för genus och jämställdhet i högre utbildning

Med god kunskap om genus och jämställdhet står du rustad att på ett nytt sätt ta dig an ditt högskolepedagogiska arbete, både i lärosalen, i programutvecklingen samt i lärmiljöer och organisatoriskt utvecklingsarbete av högre utbildningsinstitutioner.

Illustration av människor i profil.
 

Kollegialt erfarenhetsutbyte

Vi välkomnar universitetslärare, forskare, forskarstuderande och medarbetare med administrativa uppdrag med intresse för genus- och jämställdhetsfrågor i undervisningen. Var med i erfarenhetsutbyte i kollegial anda!

Nätverket för genus och jämställdhet i högre utbildning ska ge möjlighet att diskutera utmaningar och erfarenheter med att undervisa och arbeta på universitet utifrån ett genus- och jämställdhetsperspektiv. Nätverket ska skapa möjlighet till dialog och vi vill dela erfarenheter som lärare och medarbetare vid Stockholms universitet.

 

Olika frågor och perspektiv att utforska och diskutera

Det finns mycket forskning om genus i högre utbildning och lite om genus inom högskolepedagogik. Vi är särskilt intresserade av att förstå vad jämställdhet innebär i ett högskolepedagogiskt perspektiv.

Exempel på frågor som vi lyfter är inspirerade utifrån skilda och kompletterande perspektiv.

Utifrån ett högskolepedagogiskt perspektiv

Vi vill diskutera vår undervisning och möjligheter att bli de universitetslärare är väl informerade, engagerade och diskussionsglada angående alla relevanta frågor som gäller genus och jämställdhet i högre utbildning.

Utifrån ett policy- och rättighetsperspektiv

Vi orienterar oss i Stockholms universitets regelverk. I rektors policy for lika rättigheter och möjligheter står:

”Universitetet ska på olika sätt aktivt verka för att uppnå jämn könsfördelning på alla områden och nivåer. […] Vi ska arbeta för att undanröja hinder så att universitetet blir en arbets- och studieplats som inte bara upplevs vara, utan också är, öppen och tillgänglig för alla. Kunskap om jämlikhetsfrågor och arbetet för lika rättigheter och möjligheter på universitetet ska kontinuerligt förbättras.” (Rektor 2015-06-18, dnr SU FV-2.12.1-3608-14 och dnr SU FV-1.1.2-1967-15)

Självklar utgångspunkt är också...

”Diskriminering och trakasserier som har samband med någon diskrimineringsgrund eller sexuella trakasserier är oacceptabla och ska inte förekomma vid Stockholms universitet.” (Rektor 2015-06-18, dnr SU FV-2.12.1-3608-14 och dnr SU FV-1.1.2-1967-15)

Andra relevanta perspektiv

Vi vill lära oss mer om, utforska och diskutera är normkritiska förhållningssätt och intersektionella ingångar i frågor kring i genus och jämställdhet i högre utbildning.

 

Aktuella träffar

Vi träffas ofta på eftermiddagen (tidigare eftermiddag) runt en fika och ett gemensamt diskussionstema. Vi bjuder också in externa gäster för att stimulera till diskussion mellan oss vid SU och aktörer från andra institutioner inom högre utbildningen.

Vi har för tillfället inga träffar planerade.

 

Här listar vi våra tidigare träffar så att du kan se vilka teman vi har tagit upp tidigare för att du ska få en tydligare bild av vad vi arbetar med.

  • Inbjudan till online-kollegium: Jämställdhetsintegrering i högre utbildning 17 april 2023
  • Seminarium: Grabbkultur i våra universitetsmiljöer - erfarenheter från England och Sverige, 25 maj 2021
  • Workshop: En jämställd akademi — verklighet eller myt? 29 oktober 2019
  • Seminarium om utmaningar och möjligheter med jämställdhetsintegrering vid universitetet, 22 maj 2019
 

Kom med i nätverket!

Intresserad av nätverket? Förslag på aktiviteter? Hör av dig till Susanne Kreitz-Sandberg, Institutionen för pedagogik och didaktik. E-post: susanne.kreitz-sandberg@edu.su.se

Skriv gärna också några rader om dina förväntningar på våra nätverksträffar och om du har en konkret idé om vad du vill diskutera kan vi gärna försöka att organisera gemensamt.

På denna sida