Att examinera rätt kunskaper — går det?

Workshop

Datum: onsdag 8 maj 2024

Tid: 09.00 – 12.00

Plats: Campus Albano, Hus 4. Lärosal 37

Hänger de ihop — kursmål, examinationsformer och betygskriterier? Utifrån eget kursmaterial och konkreta exempel diskuterar vi hur betygsaspekter kan utformas för att spegla de eftersträvade kunskapsformerna och förbättra examinationens kvalitet.

Välkommen till en kompetensutvecklande workshop om undervisning och lärande.

Vem är workshoppen för?

Du är kursansvarig eller examinator och vill fördjupa dina kunskaper om betygskriterier och bedömningsaspekter. Du är anställd vid Stockholms universitet.

 

Om workshoppen

I workshoppen uppmärksammar vi bedömningsteori och diskuterar hur vi kan skapa funktionella betygskriterier i relation till kursmålen. Vi diskuterar hur betygskriterierna och dess bedömningsaspekter kan konkretiseras så att de stärker både validitet och intra- och interbedömarreliabilitet. Med stöd av eget medtaget kursmaterial (kursplan, studiehandledning och betygskriterier) du har valt ut och som är relevant för dig, undersöker vi hur kursmål, existerande examinationsform och betygskriterier kan utvecklas med hjälp av olika konkreta exempel för att spegla de kunskapsformer som eftersträvas.

Under workshoppen får du

  • Ta del av inspirerande exempel av att konkretisera betygsaspekter
  • Med utgångspunkt i ett eget utvalt kursmål, existerande examinationsform och betygskriterier skapa konkretiseringar av betygsaspekter i syfte att öka examinationens validitet och bedömarreliabilitet

Workshopledare är Eva Edman Stålbrandt och Eva Svärdemo Åberg vid Institutionen för pedagogik och didaktik. Workshoppen ges på svenska.

Förberedelser    

Ta med kursmaterial (kursplan, studiehandledning och betygskriterier) som är relevant för dig att arbeta med under workshoppen.

Anmälan

Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.

Anmälan till workshoppen

Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) somhar i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.

Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 4. Examinator. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att anta ett professionellt förhållningssätt till examination och utvärdering.

Läs mer om det akademiska lärarskapets åtta dimensioner