Institutionen för ekologi, miljö och botanik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för ekologi, miljö och botanik
Biological Oceanography of the Baltic Sea

Ny bok: "Biological Oceanography of the Baltic Sea"

Nu kan studenter och forskare få en överblick över hela Östersjön – i en enda bok. – Vi har tillsammans skapat den boken vi skulle ha önskat oss fanns när vi var studenter själva, säger Professor Pauline Snoeijs-Leijonmalm vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP), huvudredaktör för boken.

Omslaget till rapporten Svealandskusten 2017

Ny rapport: Svealands kust i fokus

En stor uppvällning orsakade ovanligt kallt och klart vatten förra sommaren. Läs också om hur kusten kan se ut om 8000 år. Rapporten produceras av experter från Stockholms universitet.

Stora Karlsö, utanför Gotlands västkust

Fartygsexpedition till Gotland

Just nu befinner sig forskningsfartyget R/V Electra af Askö utanför Stora Karlsö på Gotland. Här ska forskare från Stockholms universitet och SLUAqua tillsammans undersöka en spännande koppling mellan land och hav.

Kiselalgen Thalassiosira baltica Foto:Helena Höglander

Nu blommar Östersjön!

Just nu pågår den viktiga vårblomningen i havet. Dessa växtplankton är lika vackra som blåsippor och tussilago om man bara har ett mikroskop. En efterlängtad algblomning som som forskarna noggrant följer.

korallrev

Blekta till döds - finns det hopp för världens koraller?

Vad händer om stora delar av korallreven försvinner? Kan man transplantera korallrev? DEEP forskarna Michael Tedengren och Christina Halling bjöds in till radioprogrammet "Klotet".

Blomma.

Växthusvisning lockade hundratalet besökare

På Öppet Hus för Naturvetenskapliga utbildningar fick potentiella studenter en guidad tur på Institutionen för Ekologi, Miljö och Botaniks (DEEPs) växthus för att vill se mångfalden av växtsamlingarna som används för undervisning.

seagrass nordlund

Sjögräsängar minskar skadliga bakterier i havsvatten

Den tvärvetenskapliga och ansedda tidskiften Science publicerade nyligen en studie om sjögräs och dess förmåga att rena vatten från bakterier som kan göra oss mycket sjuka.

Researchers from DEEP at reactor 4

Vad händer i Chernobyl?!

Forskare från DEEP har besökt det fortfarande radioaktiva området kring Chernobyl.Vad händer på denna intressanta och förorenade plats?

Växtätande fiskar (Acanthuridae, Kirurgfiskar) simmandes över en sjögräsäng. Photo credit: Angelica Chirico.

Betydelsen av rovdjursfiskar

Med detta inlägg startar vi en serie inlägg om de biträdande lektorerna på vår institution (DEEP). Först ut är Johan Eklöf som forskar på fiskar, näringskedjor och biodiversitet i bland annat Östafrika och Östersjön.

Lab work at DEEP

Välkommen till vår institutionsblogg - DEEP Insights!

Vi skapar nu en blogg för att nå ut till så många som möjligt. Om du är nyfiken på vår senaste forskning och på hur livet som forskare ser ut – följ vår blogg ”DEEP insights”.