Institutionen för ekologi, miljö och botanik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för ekologi, miljö och botanik
Ragnar Elmgren, professor vid Institutionen för ekologi miljö och botanik

”Helt förändrat vår förståelse”

En vetenskaplig publikation får en fin utmärkelse. En av författarna till artikeln var professor Ragnar Elmgren vid Stockholms universitet. Artikeln prisas för att den haft så stor betydelse för havsforskning och förståelsen av övergödning.

Ålgräs

Sjögräsängar har avgörande betydelse för fiske

Sjögräsängar är mycket populära att fiska i runt om i världen, och det måste vi nu ta hänsyn till för att kunna bedriva ett hållbart fiske. Det visar en ny global studie av forskare från Stockholms universitet, Swansea University och Cardiff University.

hav

Stockholms universitet storsatsar på Östersjöforskning

Under 2018 inrättas en nytt tvärvetenskapligt forskarnätverk med fokus på Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. I en första omgång utlyses nu fem nya tjänster inom denna satsning.

Karl Lundström.

Sälar, fåglar och människor konkurrerar om Östersjöns fisk

I Sverige och runt om i Europa förs en stundtals laddad debatt, eller kanske snarast träta, kring frågan om ifall fåglar, sälar och människor konkurrerar om fisken i sjöar och hav. I Östersjön råder sådan konkurrens visas i en ny studie från bl.a. DEEP och SLU Aqua.

Foto: Elina Andersson

”Klimatkompensation är en tveksam strategi”

Debatten om huruvida klimatkompensation är en lämplig miljöstrategi har blossat upp på flera håll under den senaste tiden och här skriver tre forskare vid Lunds och Stockholms Universitet (Institutionen för ekologi, miljö och botanik - DEEP) en debattartikel på Supermiljöbloggen där de diskuterar ämnet.

Stefano Bonaglia Askö

Östersjöns musslor och maskar släpper lika mycket växthusgas som 20 000 mjölkkor

Musslor och maskar ökar frisättningen av metangas upp till åtta gånger mer jämfört med havsbottnar utan djur, visar en studie gjord av forskare vid Stockholms universitet och Cardiff University.

Fågelbär med logo

Vill du vara med och ta reda på hur fåglar sprider frön?

Appen Fågelbär är skapad av forskare på Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Idén är att man ska använda appen när man ser en fågel som äter bär, och rapportera fågelart och växtart.

Lab work at DEEP

Välkommen till vår institutionsblogg - DEEP Insights!

Vi skapar nu en blogg för att nå ut till så många som möjligt. Om du är nyfiken på vår senaste forskning och på hur livet som forskare ser ut – följ vår blogg ”DEEP insights”.