Marcus Stenegren var nyligen med i Morgonshowen, SVT Barnkanalens morgonunderhållning.  Här ställer vi några frågor till Marcus Stenegren, doktorand i Rachel Fosters forskargrupp på Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP), om hur det var.

Varför ställde du upp och vad tycker du om att kommunicera vetenskap till barn och till allmänheten?

För det första tycker jag all form av outreach är väldigt spännande och kul, och för det andra så vill jag gärna, om möjligt, både upplysa och inspirera andra människor genom olika medier.

Att minska glappet mellan forskning och allmänhet är både en stor och utmanande uppgift, även när det gäller barn. Sen tror jag att om man ska väcka ett tidigt intresse och en framtida passion för naturvetenskap och forskning är det just våra barn som är de bästa mottagarna. Dessutom har jag egna barn som säkerligen tycker det är jättekul att se pappa på "Bolibompa".

Marcus Stenegren och Tobbe Trollkarl i TV rutan.

Hur kändes det att träffa Tobbe Trollkarl?

På ett sätt var det nästan lite surrealistiskt att träffa Tobbe då han var med på Barnkanalen redan när jag själv var liten nog att verkligen uppskatta "Bolibompa", och jag träffade honom egentligen inte förrän precis när det var dags att spela in. Det var väldigt kul i alla fall, och jag fick med mig autografer hem till barnen. Ett stort plus var ju givetvis att han var väldigt trevlig och lättsam att spela in med.

Foto på Tobbe Trollkarl i Morgonshowens studio.
Morgonshowens logga.

Vad fick du visa i mikroskopet du hade med dig?

Jag fick givetvis visa upp några vackra blågrönbakterier (cyanobakterier) och också salt, blad och rivna pappersbitar.

Vad hoppas du att inslaget du gjorde ska tillföra barn som ser programmet?

Att barnen tidigt får upp ögonen för vad man skulle kunna göra som forskare på ett universitet. Att så ett litet frö helt enkelt. En annan viktig aspekt är att de får möjligheten att se några av de små häftiga sakerna i vardagen och i havet som är omöjliga att se utan förstorning.

Är det något mer du tycker är viktigt att få fram?

Att även de saker som för oss forskare kanske verkar ganska grundläggande, ändå är häftiga, speciellt för människor som inte vet exakt vad vi forskare håller på med. Avslutningsvis, såklart, att marinbiologer håller på med fler coola saker värt att kommunicera än bara delfiner, sälar, hajar och valar, säger Marcus Stenegren med ett leende.

I studion.

Marcus Stenegren (till vänster) och Rachel Foster (höger) provar utrustningen innan sändning.
Marcus Stenegren (till vänster) och Rachel Foster (till höger).

För att läsa mer om Marcus forskning, gå in här.

Text: Amanda González-Bengtsson, vetenskapskommunikatör.