Information in English about collaboration and innovation


Samverkansstöd

Avdelningen för forsknings-och samverkansstöd ansvarar för universitetets samverkansavtal och utbyte med externa organisationer. Oavsett om det gäller företag, myndigheter eller civilsamhällesorganisationer så kan vi underlätta kontakten och ge stöd angående samarbeten, avtal, ekonomi och etik. Dessutom hjälper vi till med att bygga nätverk och konsortier för att främja användbar och utmaningsdriven forksning. 

Stockholms universitet har centrala samverkansavtal med Dramaten, IBM, Region Stockholm, forskningsstiftelsen RISE och Stockholms stad, inklusive Kulturhuset Stadsteatern. Dessa avtal återspeglar både universitetets och samhällets intressen. 

Läs mer om det och andra samarbeten och samverkan vid Stockholms universitet här  

Innovationsstöd

Samverkan kan fungera som en katalysator för innovation. Innovationer från universitetet omsätter kunskap och idéer till praktiska tillämpningar som gynnar samhället och näringslivet. Samverkan mellan universitetet och externa partners bidrar till nya perspektiv, resurser och kunskap som inspirerar och driver innovationsprocessen framåt. Det ger också möjlighet att testa och validera innovationer i verklig miljö.

Stockholms universitet erbjuder innovationsstöd för att föra ut forskningsresultat utanför universitetet. Det tidiga innovationsstödet består i att hjälpa till att hitta rätt i innovationsprocessen.

SU Holding är Stockholms universitets holdingbolag som specialiserar sig på att kommersialisera forskning och innovationer. De erbjuder stöd för att omvandla lovande forskningsresultat till företag genom affärsutveckling och säkrande av finansiering. 

Innovationsstöd ges även till studenter vid Drivhuset på uppdrag av Stockholms universitet. De erbjuder stöd för affärsutveckling och möjliggör för studenter att möta investerare och partners. Syftet är att inspirera och stödja studenters entreprenöriella initiativ. 

Lärarundantaget ger dig rätten till dina uppfinningar

Som universitetsanställd forskare i Sverige har du en unik rätt till dina egna uppfinningar genom det så kallade Lärarundantaget. Det innebär att du har rätt till dina uppfinningar och resultat, vilket gäller om du inte har avtalat något annat. Du bestämmer själv vad du vill göra med dina forskningsresultat, exempelvis nyttiggöra dem genom samverkan, innovationsutveckling eller kommersialisering.

Att driva företag som anställd

Ett sätt att samverka med det omgivande samhället och att medverka till spridning av resultat och kompetens är att vid sidan av sin anställning driva företag. Forskare och lärare vid universitet i Sverige har goda möjligheter att bedriva så kallade FoU-bisysslor, något som uppmuntras. Du behöver dock redovisa dina bisysslor och det finns regler att förhålla sig till.

Innovationsfinansiering

Om du har idéer eller forskningsresultat som du tror kan utgöra grund för nya innovationer så kommer du ofta till en punkt då det finns behov av externa resurser för att komma vidare. Vi erbjuder stöd kring forsknings- och innovationsfinansiering, såsom ansökningar till Vinnova, EU Pathfinder, Proof of concept-ansökningar (PoC) och vi har även tillgång till verifieringsmedel som hjälper dig att komma igång. 

Ett exempel på stöd berättar professor Pål Stenmark om här.

Stöd vid mottagande av donation

Vi ansvarar för stiftelserna och gåvorna som är viktiga komplement till de traditionella forskningsanslagen. Vi ger stöd till universitetets forskare, institutioner och för personal som administrerar projekt vid mottagande av en gåva eller donation. 

Vi ger dig tips och råd om hur man går till väga, vilka regelverk och riktlinjer som gäller och vi guidar till vem som gör vad i donationsprocessen.

På sidan ”Stöd forskning och samverkan” kan du läsa om donationer som har gjort skillnad och om hur man ger en gåva till forskning. 

Kontakt

Läs mer om Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd här

info@fs.su.se