Koreas spåk och kultur vid Stockholms universitet

Stockholms universitet är idag det enda universitetet i Sverige som erbjuder studier i Koreas språk och kultur. Men undervisningen av koreanska går ända tillbaka till mitten av 1950-talet.

 

Ämnets utveckling från 1950- till 2000-talet

Inspirerad av den finska lingvisten Gustav John Ramstedts hypotes om att koreanska tillhör den altaiska språkfamiljen bjöd Björn Collinder, professor i finsk-ugriska språk vid Uppsala universitet, en ung koreansk intellektuell att forska på koreanska, japanska och kinesiska vid sin institution. Den unga koreanska intellektuella var Cho Seung-bog [Cho Sǔng-bok].

Professor Seung-bog Cho kring 1963.

1957 initierade Cho Seung-bog de första lektionerna i koreanska språket vid Uppsala universitet och på 1960-talet började han också undervisa vid Stockholms universitet, parallellt med sina lektioner i Uppsala.

1969, beslutade man att ge Stockholms universitet en profil med moderna östasiatiska språk och då flyttades ämnet från Uppsala universitet till Stockholm. Sedan dess har ämnesområdet Koreas språk och kultur endast undervisats vid Stockholms universitet.

Under den tidiga perioden fokuserade undervisning och forskning på modern koreanska. Bland Cho Seung-bogs tidiga vetenskapliga studier var en monografi om koreanskt språk, med fokus på fonologi: A Phonological Study of Korean: With a Historical Analysis.

1975 blev Cho Seung-bog Sveriges första professor i japanska studier vid Stockholms universitet men han fortsatte också att forska och undervisa i koreanska. En av Chos elever, Staffan Rosén, följde sin lärares fotspår och forskade om koreansk historisk fonologi. Han var den första i Sverige som producerade en doktorsavhandling om det koreanska språket.

Fonologi fortsatte att vara ett stort forskningsfokus långt in på 1980-talet. 1982, med stöd av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet, skapades en forskartjänst med inriktning på koreanska vid Stockholms universitet som gjorde det möjligt att bygga upp ett komplett utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå. År 1989 inrättades en proffesur i Koreanska studier vid Stockholms universitet, den första i Sverige. Staffan Rosén utsågs till professor och hade denna befattning fram till sin pension 2009.

Under andra hälften av 1980-talet, i samarbete med forskare inom relaterade områden, utbildades ett antal studenter i ett bredare utbud av samhällsrelaterade ämnen med fokus på Korea. De avhandlingar som skrevs under denna period var:

Gabriel Jonsson, 1996. Shipbuilding in South Korea: A Comparative Study.
Anders Karlsson, 2000. The Hong Kong Kyǒngnae rebellion 1811-1812: Conflict Between Central Power and Local Society in 19th-Century Korea.
Tobias Hübinette, 2005. Comforting an orphaned nation: Representations of international adoption and adopted Koreans in Korean popular culture.

Den nya studie- och forskningsmiljön gav grunden för att gradvis utvidga lärarpersonalen på 1990- och 2000-talet och erbjuda studenter nya kurser om koreansk politik och ekonomi, historia och kultur utöver de redan existerande.

 

Koreas språk och kultur vid SU idag

Stockholms universitet för närvarande det enda universitetet i Sverige som erbjuder program och kurser i Koreas språk och kultur. Studenter kommer från hela Sverige och till och med från angränsande skandinaviska och baltiska länder för att studera koreanska eller någon av realiakurserna som institutionen erbjuder. Inom den skandinaviska regionen har Stockholms universitet den största lärar- och forskarpersonalen inom koreanska studier och erbjuder det bredaste spektrumet av kurser.

Intresset för att lära sig koreanska och få omfattande kunskaper om Korea har också stadigt ökat under det senaste decenniet. Höstterminen 2012 visade en ny vändning i den redan uppenbara trenden: antalet nyskrivna studenter på koreanska hoppade plötsligt upp till 65, en fördubbling från föregående år. Sedan dess ligger antalet studenter kontinuerligt på samma höga nivå.

Den fasta personalen vid institutionen består nu av fyra personer: en professor i Koreas språk och kultur Sonja Häussler, en lektor i koreansk politik och ekonomi Gabriel Jonsson och två språklärare, Kang Kyung Sook och Eunah Kim.

Utnämnandet av professor Sonja Häussler, specialist på förmodern och modern koreansk litteratur och kultur, 2012, gjorde det möjligt att ytterligare bredda kursprogrammet i koreansk kultur och att utveckla undervisning och forskning om koreansk litteratur.

I november 2020 fick institutionen också en ny doktor i Koreas språk och kultur, Eunah Kim, som i skrivit en avhandling om samtida koreansk litteratur: Communicating female voicelessness. A feminist-narratological study of Pak Wansǒ’s short stories from the 1970s.

Doktorander

Sedan vårterminen 2016 har två doktorander. Ekaterina Malik, skriver sin avhandling om koreansk språkvetenskap och är aktivt involverad i språkundervisningen på grundnivå (Koreanska III och IV).

Doktoranden Iain Sands, forskar om dans som uttryck bland nordkoreanska flyktingar i Sydkorea. Han undervisar också om nordkoreansk kultur samt identitetsfrågor och problem i interkoreanska relationer.

Läs mer

I samband med 60-års jubileumet för diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Sydkorea 2019 så gjorde Orientaliska studier ett specialnummer om Korea där Professor Sonja Häussler, skrivit en omfattande text om ämnet Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet. Texten i sin helhet är publicerad i Orientaliska studier, Nr 152, 2019. (Eng).

Diversification of Korean studies at Stockholm University

 

Kontakt

Undervisande/forskande personal

Doktorander

Studieadministratör

Studierektor

På denna sida