Om Kinas språk och kultur

Undervisningen i kinesiska vid Stockholms universitet går tillbaka till 1930-talet då professor Bernhard Karlgren, chef för Östasiatiska samlingarna (idag Östasiatiska museet) i Stockholm, undervisade i främst klassisk kinesiska.

 

Ämnet vid Stockholms universitet

Ämnet kinesiska etablerades 1965 när Göran Malmqvist utnämndes till universitetets första professor i sinologi. Under Göran Malmqvists ledning kom undervisningen att ändra fokus och bli mer inriktad på det modern kinesiska. Även forskningen kom då allt mer att handla om teman kopplade till modern kinesisk kultur. Under de tjugofem år som Göran Malmqvist verkade vid SU:s institution för orientaliska språk expanderade utbildningen i kinesiska stort, och 13 doktorer utexaminerades.

1990 bytte ämnesinriktningen och professuren namn till Kinas språk och kultur med Torbjörn Lodén som professor. Under Torbjörn Lodéns tid och de två första decennierna av 2000-talet har ämnet fortsatt att expandera med hittills 19 disputerade doktorer. 2016 utsågs Marja Kaikkonen och Irmy Schweiger till professorer.

2020 befordrades Monika Gänssbauer till professor i Kinas språk och kultur. Monika Gänssbauer är också prefekt vid institutionen.

 

Kinas språk och kultur idag

Idag har studierna i Kinas språk och kultur vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern och Turkietstudier tre inriktningar: utbildning på grund- och avancerad nivå, forskarutbildning och forskning. På grundnivån ägnas cirka tre fjärdedelar åt det kinesiska språket och en fjärdedel åt studier om Kinas historia och samtida kultur. Institutionen erbjuder två språkkurser på avancerad nivå, Avancerad kinesiska I och II. Forskarutbildningen syftar till att utbilda forskare inom ett brett fält specialiserade på Kinas språk och kultur.

Forskningen som bedrivs vid institutionen idag är främst inriktad på kinesisk litteratur, översättningsstudier, minnespraktik och religionsstudier.

 

Kontakt

Undervisande/forskande personal

Doktorander

Studierektor

På denna sida