Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Examensarbete i biologi

Under examensarbetet förväntas du uppnå fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det biologiska ämnesområdet och utveckla din förmåga att arbeta självständigt med en vetenskaplig frågeställning.

Examensarbetet är en självständig uppgift som resulterar i en uppsats. Kursen ansees av de flesta studenter vara den mest intressanta och givande delen av sin utbildning, men också den mest krävande då du använder dina tidigare kunskaper och färdigheter.

Exempel på examensarbeten

  • Temporal genomic change in the Scandinavian brown bear
  • Primate brain size correlates with life history and group size
  • POU/Oct transcription factor Nubbin in Drosophila immunity
  • Kursupplägg

    Examensarbetet består av två delar, projektplanen och projektarbetet.

    Du börjar ditt examensarbete med att skriva en projektplan, inklusive tidsplan, där du sätter dig in i bakgrunden och planerar ditt arbete. Målet med projektplanen är att du ska förstå de arbetsuppgifter som kommer att vara del av ditt examensprojekt, samt att du ska få erfarenhet i att formulera vetenskapliga frågeställningar.

    Under projektarbetet genomför du det som specificerats i projektplanen. Syftet är att du ska kunnagenomföra en vetenskaplig studie och föra en vetenskaplig diskussion inom en avgränsad del av det biologiska ämnesområdet.

    Notera att kursen även erbjuds i andra omfattningar:

    Examensarbete i biologi 45 hp

    Examensarbete i biologi 60 hp

    Undervisning

    Under kursen arbetar du självständigt under handledning. Vad du arbetar med beror på vilket projekt du väljer och bestäms i samråd med din handledare (se nedan i Mer information).

    Examination

    Du redovisar din projektplan och ditt projektarbete både skriftligt och muntligt. Den skriftliga redovisningen av projektarbetet ska vara i form av en vetenskaplig rapport och ska inkludera en populärvetenskaplig sammanställning samt etisk och samhällelig reflektion. Den muntliga redovisningen är i form av ett seminarium som ofta hålls på forskningsinstitutionen och är öppen för kollegor på institutionen, studenter, vänner och familj.

    Examinator

    Vem som kan vara examinator beror på vilket område ditt projekt bäst passar. Examinator och handledare kan inte vara samma person.

    Se lista examinatorer för examensarbeten

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Kursen för examensarbete har inga fastställda start- och slutdatum, men du bör söka till kursen i den period som bäst passar med när du planrer att påbörja examenarbetet. Vilka veckor du arbetar och vilka arbetstider du ska ha kommer du överns med din handledare om och specificerar sedan detta i tidsplanen som ska godkännas av examinatorn. Examensarbete på 30 hp ska motsvara 18 veckors heltidsarbete, medan 45 hp motvarar 27 veckor och 60 hp motsvarar 36 veckor.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Examensarbetet har ingen fastställd kurslitteratur. Som del av kursen kommer du att läsa literatur som du tilldelas av din handledare så väl som literatur du själv identifierar som relevant.

  • Kursrapporter

    Sammanställningarna gäller för hela år (inte bara vårterminen)

  • Mer information

    Innan du börjar examensarbetet måste du följa samtliga dessa steg:

    • Ansök som vanligt på Antagning.se. Sök för den period som stämmer bäst med dina planer.
    • När ansökan stängt får du en länk till ett formulär där du fyller i handledare och forskningsidé (en mycket kort beskrivning av det tänkta projektet). Deadline för inlämning ligger normalt ca en månad efter att ansökan stänger.
    • När handledare och forskningsidé godkänts så blir du antagen (förutsatt att du är behörig) och du kan webregistrera dig.

    Du kan inte påbörja praktiken förrän du har registrerat dig på kursen! Detta är viktigt eftersom du inte är försäkrad av universitetet förrän du är registrerad.

    Handledare och projekt

    Det är ditt ansvar att hitta en handledare och ett lämpligt projekt.

    Handledaren ansvarar för den teoretiska och praktiska handledningen under hela arbetets gång. Handledaren ska vara disputerad (ha en doktorsexamen) inom relevant ämne. Ofta finns även andra, exempelvis doktorander, som också hjälper dig under examensarbetet, men det finns bara en ansvarig handledare.

    Läs om pågående forskningsprojekt på institutionernas webbsidor:

    Andra sätt att hitta ett projekt inkluderar:

    • diskutera möjliga projekt med lärare på kurserna du läser
    • MyCareer annonser

    Externa projekt

    Om projektet och handledaren är kopplade till en annan arbetsplats än Stockholms universitet, exempelvis en myndighet, ett företag eller lärosäte utomlands, så räknas projektet som externt. Du måste då även ha en intern handledare som ser till att projektet följer de krav som vi ställer och hjälper dig med hur våra rutiner fungerar.

    Projekt utomlands

    Vissa projekt kräver datainsamling utomlands. I så fall bör du diskutera detta med din handledare och meddela BIGs studentexpedition i god tid innan du börjar för att ordna med försäkring.

    Efter kursen

    Ett avklarat examensarbete är ett krav för att få en Masterexamen, 30 hp räcker för en examen i biologi. Du kan som mest ha 60 hp examensarbete i din examen.

    Ett avklarat examensarbete är även ett krav för att vara behörig att söka till forskarutbildning i biologi vid Stockholms universitet.

  • Kontakt

    Utbildningsadministratör kandidatnivå
    Studievägledare masternivå