Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Matematik I

Matematik I omfattar 30 högskolepoäng och är vanligtvis den första kursen som våra studenter läser i matematik på universitetsnivå. För många studenter är det den första kursen de läser på universitetet. Du kan välja att läsa den på campus helfart eller på distans på hel- eller halvfart.

Matematik I kan läsas som fristående kurs, men utgör också första terminen i våra kandidatprogram, och ingår i kandidatprogrammet i logik, filosofi och matematik, fysikprogram och ämneslärarprogram.

Kursen ger en introduktion till diskret och linjär algebra, samt envariabelanalys och något om flervariabelanalys, och utgör en bra grund för vidare studier inom matematik, matematisk statistik och datalogi, men även andra ämnen som fysik eller ekonomi.

Kurserna MMU304 Matematik I - kurs inom VAL-projektet och MMU305 Matematik I - kurs inom ULV-projektet följer samma schema och upplägg som MM2001 Matematik I.

  • Kursupplägg

    Matematik I är en intensiv kurs som innehåller många moment som ska hjälpa dig framåt i din matematiska utveckling. Matematik I delas upp i de två momenten algebra och analys som omfattar vardera 15 hp. Dessa läses parallellt under hela terminen om du läser kursen på helfart. Om du läser på halvfart distans läser du algebra första terminen och analys andra terminen. (Om du läser kursen på halvfart inom fysikprogrammen är uppdelningen lite annorlunda för att passa parallellt med kursen Klassisk fysik.)

    Kursen examineras löpande under hela terminen, med duggor i början av terminen, salstentor i mitten och slutet av terminen, seminarieinlämningar under hela terminen och datorlaborationsövningar mot slutet av terminen.

    Undervisning

    Campuskursen

    Kursen har vanligen fyra föreläsningar i veckan om du läser på helfart, två i algebra och två i analys, följda av räkneövning och handledningstid. Dessutom har du en seminarieträff i veckan, i mindre grupp, med obligatorisk närvaro.

    Distanskursen

    I distanskursen finns det inga eller få (icke-obligatoriska, via zoom) schemalagda undervisningstillfällen. Kursmaterialet läses in på egen hand med hjälp av föreslaget lässchema, förinspelade föreläsningar och hänvisningar till kurslitteratur.

    Det finns även handledningsforum där du kan få hjälp om du kör fast på någon uppgift.

    Seminariekursen har en obligatorisk träff via Zoom för dig som läser på distans (en per termin, om du läser på halvfart), men det kan erbjudas ett upplägg med fler träffar.

    Examination

    Matematik I har fyra sorters examinerande moment:

    Informationen nedan gäller den reviderade version av kursen som börjar HT23, se kursplan för tidigare uppsättning moment

    • Duggor, två i algebra och två i analys, 1,5 hp vardera
    • Seminariekurs, 2 delar om 1,5 hp vardera
    • Datorlaborationskurs med tentamen, 2 delar om 1,5 hp vardera
    • Fyra salstentor: diskret matematik (4 hp), linjär algebra (5 hp), analys del 1 (4 hp) och analys del 2 (5 hp)

    Duggor, datorlaborationstentamen och salstentorna skrivs på campus i Stockholm.

    Du måste vara godkänd på alla delarna för att vara godkänd på kursen. På duggorna, seminariekursen och datorlaborationskursen kan du bara få godkänt eller underkänt. Salstentorna har betygsskala A-F, och slutbetyget på kursen sätts utifrån betygen på salstentorna.

    Problemsamlingar som löses genom kurshemsidan under kursens gång kan ge bonuspoäng till salstentorna i slutet av kursen.

    Examinationer i distanskursen

    Det är i princip samma examinerande moment i distanskursen som i campuskursen. Den enda skillnaden är att de fyra duggorna i början av terminen genomförs online/hemifrån ("hemmaduggor") och följs av två s.k. "uppsamlingsduggor" på campus.

    Det är totalt 8 examinationer som skrivs på campus i distanskursen. Om du läser kursen på deltid blir det totalt 4 examinationstillfällen på campus per termin. Läser du kursen på heltid blir det totalt 6 examinationstillfällen på campus (eftersom vissa kortare examinationer kan göras två samma dag). Utöver detta är det en obligatorisk seminarieträff (per termin, om du läser på halvfart), som sker på distans via Zoom.

    Observera att tentamen sker på plats i Stockholm även om du är antagen till ett distanstillfälle av kursen. Om du inte har möjlighet att komma till Stockholm och tentera, så finns viss möjlighet att själv organisera tenta på ett annat lärosäte, eller ett lärcentrum. En examination på annan ort måste arrangeras samma dag och tid som när examinationen ges i Stockholm.

    Tentamen på annan ort

    Examinator

    Lista över examinatorer finns på

    Tentamensinformation

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Campuskursen

    Om du läser på campus helfart har du vanligen föreläsning fyra dagar i veckan. Det är oftast föreläsningsfritt på onsdagar. Om du läser kursen på halvfart inom fysikprogrammen så har du föreläsning två dagar i veckan.

    Kursen har också en seminarieträff i veckan (varannan för halvtidskursen), dessa kanske inte visas i schemat nedan eller så visas många bokningar, eftersom det är flera seminariegrupper. Du får information om gruppindelning för seminarierna, och därmed tid för träffen, under första terminsveckan. Detaljer om seminariekursen och duggor finns på kurshemsidan.

    Distanskursen

    Om du läser kursen på distans behöver du komma till campus för examinationerna, läs mer under fliken Kursupplägg. Detaljer om examinationer kommer även att finnas på kurssidan som blir tillgänglig vid kursstart.

    Schema MM2001 VT 2024 Dagtid

    Schema MM2001 HT 2024 Dagtid

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Följande litteratur används på kursen hösten 2023:

    1. Persson & Böiers: Analys i en variabel (3:e upplagan), Studentlitteratur.
    2. Övningar till Analys i en variabel, (6:e upplagan), Studentlitteratur.
    3. Tamm: Flervariabelanalys.
    4. Bøgvad, Xantcha & Granath: Algebra I (3:e upplagan, 10:e tryckningen)
    5. (Campus) Månsson, Nordbeck: Linjär algebra, 1:a upplagan (2019). Studentlitteratur.
    6. (Campus) Månsson, Nordbeck: Övningar i Linjär algebra, 1:a upplagan (2019). Studentlitteratur.

    7. (Distans) Bøgvad & Vaderlind: Linjär algebra: grundkurs, 1:a upplagan, Liber.

    Campus- och distansversionerna av kursen har alltså olika litteratur i linjär algebra.

    Kompendierna Algebra I och Flervariabelanalys köper du från Akademibokhandeln vid Universitetet, de finns också digitalt på kurshemsidan. De andra böckerna kan du även köpa i andra bokaffärer.

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Här finns mer information för dig som läser eller ska börja läsa vid Matematiska institutionen:

    Ny student
    Under utbildningen

    Registrera dig på kursen!

    Om du är antagen till kursen måste du webbregistera dig för att behålla din plats! Webbregistrering stänger vanligen någon vecka innan terminen börjar, se datum i rutan med antagningsinformation högst upp på denna sida.

    Kurshemsida

    Vi använder inte Athena, utan du hittar kurshemsidan på kurser.math.su.se.

    För att kunna komma åt allt på kurshemsidan behöver du vara aktiverad på sidan. Kurskoordinator aktiverar dig inför terminsstart om du är registrerad på kursen.

  • Kontakt

    Koordinator för Matematik I och Matematik för naturvetare