Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi med kemi

Studiegången biologi med kemi ger dig bred kunskap inom biologins områden. Kemin inom programmet gör dig behörig till fördjupning inom mer molekylärt inriktade biologiämnen.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till Institutionen för biologisk grundutbildning (BIG)! Öppna här, läs och om hör av dig om du har frågor.

Introduktionsvecka innan terminsstart

Alla nya programstudenter välkomnas till en introduktionsvecka med start 26e augusti. Under veckan ordnar vi ett antal aktiviteter för att du ska få bästa möjliga start på din utbildning. Du lär känna de andra studenterna på programmet, lär dig hitta på campus, får veta mer om programmet och hur det är att studera vid BIG, och tid att ställa frågor, allt innan kurserna börjar den 2a september.

Programmet för introduktionveckan hittar du här:

Introduktionsvecka för kandidatprogram

Introduktion till masterprogram (på engelska)

Registrera dig innan introduktionen

Du måste vara registrerad på utbildningen för att kunna påbörja programmet och delta i undervisningen. Genom att registrera dig tackar du ja till din plats. För att kunna registrera dig måste du ha ett studentkonto.

Läs om hur du aktiverar ditt studentkonto

Webbregistreringen är öppen 5e till 21a augusti. Det är ditt ansvar att se till att du registrerar dig. Om du inte registrerar dig innan webbregistreringen stänger så kan du förlora din plats på programmet. Om du har problem med registreringen är det viktigt att du kontaktar studentexpeditionen senast 21a augusti.

För information om hur du registrerar dig och mycket mer se vår information till nya studenter.

Reservplats

Om du har fått en reservplats kan du komma in på din önskade utbildning om någon tackar nej till sin plats. Du måste i så fall bekräfta att du vill ha platsen genom att delta på reservuppropet för respektive program den 22a augusti.

Läs mer om reservupprop

Mer information om dina studier hos oss

På vår webbplats hittar du mer information kring dina studier hos oss.

su.se/big

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Bild i mikroskop på cellvävnad
Foto: National Cancer Institute, Unsplash

Kandidatprogrammet i biologi vid Stockholms universitet ger en mycket bred och användbar kunskap. Biologikurserna ger teoretiska och praktiska kunskaper inom biologins alla områden. De flesta kurserna varvar teori med praktiska övningar i form av laborationer och fältarbeten. Under exkursioner och fältkurser får du studera djur och växter i naturliga miljöer samt träna praktiskt ekologiskt fältarbete. Stockholms universitet har tillgång till tre fältstationer i intressanta naturområden: Tovetorp i Sörmland, Askö i Trosa skärgård och Tjärnö på västkusten.

  • Programöversikt

    Det finns två olika studiegångar, biologi med kemi och biologi. Nedan följer information om studiegången biologi med kemi. Om du istället vill läsa om studiegången biologi hittar du information här.

    Båda studiegångarna leder fram till en kandidatexamen i biologi med goda förutsättningar för vidareutbildning i något av våra masterprogram eller till ämneslärarexamen i biologi med ytterligare ett skolämne. Men speciellt för denna studiegång är att den innehåller obligatoriska kemikurser, vilket påverkar din behörighet till vissa av våra masterprogram och möjliga ämnesbehörigheter i en lärarexamen (läs mer under "Mer information").

    Under senare delen av utbildningen har du möjlighet att fördjupa dig inom någon del av biologin, t.ex. inom botanik, etologi eller molekylärbiologi. Det går även att bredda utbildningen under en termin genom att läsa exempelvis mer kemi - eller varför inte juridik, ekonomi eller något annat icke naturvetenskapligt ämne.

    År 1

    Höstterminen

    Vårterminen

    År 2

    Höstterminen

    Vårterminen

    År 3

    Höstterminen

    • Biologer i samhället: CV 1,5 hp (valfri)
    • Valfri kurs 15 hp
    • Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp (se mer nedan under rubriken Självständigt arbete)

    Vårterminen

    • Biologer i samhället: CV 1,5 hp (valfri, forts.)
    • Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp (se mer nedan under rubriken Självständigt arbete)
    • Valfri kurs 15 hp eller Självständigt arbete i biologi 15 hp

    Självständigt arbete

    Det självständiga arbetet på 15 högskolepoäng ger dig förståelse för hur vetenskapligt arbete går till och en inblick i aktuell forskning.

    Undervisningen består av föreläsningar, gruppundervisning och handledning. Under kursen behandlas informationssökning, upphovsrätt och plagiat, vetenskapligt skrivande samt muntlig presentationsteknik.

    Huvuddelen av kursen består av en egen litteraturstudie som du utformar i samarbete med en handledare. Arbetet redovisar du i en skriftlig rapport och muntligt vid ett seminarium.

    Självständigt arbete 15 hp

  • Så ansöker du

    Observera att du ska söka en specifik studiegång. Ansökan görs via antagning.se.

  • Mer information

    Ämneslärarutbildning

    För dig som vill bli lärare så påverkar vilken studiegång du väljer vilken behörighet du sedan får som ämneslärare.

    Läs mer om ämneslärarbehörighet i biologi

  • Arbetsmarknad och karriär

    Utbildningen öppnar vägen till många olika och spännande arbeten inom t.ex. miljövård, bioteknik, läkemedels- och livsmedelsindustri. Studierna kan även leda dig in på mer tvärvetenskapliga områden av arbetsmarknaden som t.ex. energiförsörjning, hållbar utveckling, miljöteknik och samhällsplanering. Det är också vanligt att biologer utbildade vid Stockholms universitet arbetar som forskare inom olika områden eller med undervisning på både grundskole-, gymnasie- och högskolenivå. Biologer återfinns även inom mediavärlden som vetenskapsjournalister eller som miljökonsulter med uppdragsgivare från näringsliv och offentlig sektor. Många biologer arbetar också som utredare på kommuner, landsting eller på statliga myndigheter.

  • Kontakt

    Utbildningsadministratör kandidatnivå
    Studievägledare kandidatnivå