Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik

Tycker du om fysik och är nyfiken på väder och klimat? Vill du vara med och söka svaret på en av vår tids viktigaste frågor? Då är kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik något för dig!

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet (MISU).

Alla antagna får ett välkomstbrev via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Om du är antagen till vårt kandidatprogram kommer du att de första två åren studera matematik och fysik och det gör du på Fysikum.

Upprop

På MISU inleds varje program med ett obligatoriskt upprop. Mer detaljerad information om uppropet får du via e-post. Planerar du att påbörja utbildningen men av någon anledning inte kan delta vid uppropet, kontakta vår studievägledning. Annars riskerar du att förlora din plats. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Val av kurser inom program

Är du antagen till ett program hos oss blir du automatiskt antagen till höstens inledande kurser inom programmet. Du kommer även få information om detta via e-post. Har du valbara kurser under hösten inom ditt program kommer du behöva välja kurser vid terminsstarten. Information om detta ges vid upprop.

Registrering

Du som är antagen till ett program hos oss kan själv registrera dig på de inledande kurserna i programmet med hjälp av ditt universitetskonto.

Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan påbörja utbildningen. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan första kursen inom programmet startar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på ett program? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter terminen börjat.

Hitta till MISU

MISU har egna föreläsningssalar och alla ligger i samma korridor som resten av institutionen. Du kommer att få ett eget passerkort för att komma in när du börjar. Du hittar MISU på plan 6, hus C i Arrheniuslaboratoriet.

Undervisning under kommande termin

Mer detaljerad information om vad som gäller för varje enskild kurs får du via lärplattformen Athena. Du får tillgång till respektive kurssida så fort du har aktiverat ditt universitetskonto samt blivit registrerad på kursen. Har du frågor kan du kontakta expeditionen.

Kontakt

Studievägledare

Telefon: 08-162418
Email: studievagledare@misu.su.se

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Här får du använda matte och fysik för att beskriva de processer som styr vädret och jordens klimat. En meteorolog studerar och observerar atmosfären med hjälp av stora datormodeller och avancerad mätteknik.

Kandidatprogrammet ger en bred utbildning i ämnet och är främst baserat på fysik. Inslag av atmosfärskemi t.ex. luftföroreningar och oceanografi, som är vetenskapen om havet, ingår också. Utbildningen börjar med två års grundläggande kurser i matte och fysik med andra fysikstudenter. Därefter får du djupdyka i moln- och lågtrycksbildning, strålningsprocesser, oceancirkulation och klimatsystemets olika kretslopp. Detta ger dig de nödvändiga grunderna för att förstå vädrets variationer, klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet kan påverka klimatet.

Kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik ger behörighet till masterutbildningar inom flera naturvetenskapliga ämnesområden, t.ex. atmosfär, oceanografi och klimat. Mer information finns på misu.su.se.

  • Programöversikt

    Vi på Stockholms universitet har en lång erfarenhet i utbildning och forskning inom meteorologi, oceanografi och klimat. Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik är en treårig utbildning och består av obligatoriska kurser i matematik och fysik under de första två åren. Under tredje året läser du 45 hp i grundläggande meteorologi och sista terminen avslutar du programmet med ett självständigt arbete.

    En del kurser inom programmet ges på engelska.

    År 1

    Hösttermin

    Vårtermin

    År 2

    Hösttermin

    Vårtermin

    År 3

    Hösttermin

    Vårtermin

  • Så ansöker du

    Följ länken nedan för en steg-för-steg-guide till hur man ansöker.

  • Arbetsmarknad och karriär

    Frågor om väder, hav och klimat har aldrig varit så aktuella som de är idag. Kunskap om atmosfären och haven efterfrågas på många olika håll i samhället och i näringslivet. Vi förväntar oss att denna trend kommer att fortsätta.

    För att arbeta som meteorolog och oceanograf behöver man läsa minst ett år på masternivå för att vara anställningsbar, de flesta av våra studenter läser en hel master efter sin kandidat innan de är klara. Detta för att det krävs så pass mycket grundläggande fysik och matematik innan du kan börja studera och förstå meteorologin och oceanografin.

    De två stora arbetsgivarna för meteorologer i Sverige är SMHI och Försvarsmakten. Där jobbar man med väderprognoser, utredningar, utveckling och forskning. Det råder i dag stor brist på prognosmeteorologer. Andra privata arbetsgivare är till exempel StormGeo och TV4 inom mediabranschen, Bixia och Sweco inom energibranschen samt olika konsultföretag. Oceanografer anställs främst av SMHI och Länsstyrelsen, men även av privata företag.

    Många meteorologer och oceanografer arbetar också med miljö-, energi- och klimatrelaterade frågor inom både privat och offentlig sektor. Dina kunskaper behövs av kommuner och statliga myndigheter, men nuförtiden även av t.ex. energi- och försäkringsbolag. En stor fördel med meteorologi- och oceanografiutbildningen är att den ger dig bred kunskap inför steget ut i arbetslivet. Du kommer inte bara att ha atmosfären och haven i bagaget, utan även en hel del grundläggande fysik, matematik och datorerfarenhet.

    Sist men inte minst behöver vi idag fler forskare som kan öka vår förståelse för väder, hav och klimat, speciellt när det gäller följder av och åtgärder inför klimatförändringar. Vårt masterprogram i Meteorologi, oceanografi och klimatfysik ger tillträde till forskarutbildningar både på svenska och internationella universitet och högskolor.

    Exempel på arbetsgivare

    • SMHI
    • Försvarsmaktens vädertjänst
    • SVT
    • TV4
    • StormGeo
    • SLB (Stockholms Luft- och Bulleranalys)
    • FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut)
    • DMI (Danmarks Meteorologiske Institut)
    • Länsstyrelserna
    • Naturvårdsverket
    • Vattenfall
    • Statkraft
    • Telge Krafthandel AB
    • MMT (Marine survey services)
    • AquaBiota
    • Bixia
    • AFRY (ÅF Pöyry, konsultföretag)
    • Energimyndigheten
    • Sweco
  • Kontakt

     
    Studievägledare