Välbesökt AES Forskardag 2020

Det var 140 personer som samlades i Kräftriket på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet när Akademin för ekonomistyrning i staten (AES) hade bjudit in till en öppen forskardag den 15 januari 2020. Redan vid den inledande lunchen var samtalen igång om aktuella styrningsfrågor.

Eva Wittbom och Maria Mårtensson hälsar välkomna

Från scenen hälsade sedan Eva Wittbom, AES föreståndare och dagens moderator tillsammans med professor Maria Mårtensson alla välkomna och berättade kort om hur AES verkar inom forskning och utveckling av verksamhetsstyrning i offentlig sektor.

Universitetets egen rektor, Astrid Söderbergh Widding, berättade om sina erfarenheter av att styra ett universitet med de tre huvuduppgifterna att bedriva utbildning, forskning och samverkan med det omgivande samhället där både ledarskap och kommunikation hamnade i centrum.

Rektors tal tangerades av Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, när han talade utifrån sin bok Till bildningens försvar – den svåra konsten att veta tillsammans där bland annat ”etiska miljöer” diskuterades som en grund för att kunna skapa samhällsnyttiga verksamheter.

Bildningsbegreppet är svårfångat, men en sak är säker, det hänger samman med forskning och nyfikenhet för ny kunskap. Sörlin (2019:69) skriver ”Bildning är med andra ord tätt knuten till forskning som frambringar den nya kunskapen.
Den som inte följer kunskapens förnyelse och förvandlingar blir till slut obildad, ungefär som någon som levt länge på en öde ö och återvänder till civilisationen”.

Efter en uppfriskande fikapaus var det dags för fyra olika forskarpresentationer från AES verksamhet.

Docent Kirsi-Mari Kallio talade om prestationsmätning i offentlig sektor. Forskningsresultaten baseras på en större studie om styrningspraktiker i universitetssektorn i Sverige och Finland.

Doktorand Kim Eriksson presenterade delar ur sitt pågående avhandlingsarbete där han undrar varför en myndighet har så många olika styrformer samtidigt. Nu har Kim kommit så långt att han kunde berätta något om sina inledande analyser.

Ett för AES nytt ämnesområde introducerades av universitetslektor Gunilla Eklöv Alander. Det handlar om revisorns oberoende som Gunilla tidigare har forskat om i privat sektor. Nu gäller det internrevisionen i statliga myndigheter och Gunilla tar gärna emot tips, idéer och kommentarer från olika statliga myndigheter.

På denna sida