Rodney Edvinsson
Rodney Edvinsson

Vad gör en historisk internationell prisomräknare?

– Den gör att man kan jämföra olika summor pengar i olika valutor från olika perioder med dagens värde. Den här går prisomräknaren går tillbaka till 1600-talet, mitt mål är att även ta med antiken och medeltiden.

När kan en sådan vara användbar?

– Säg att någon tjänade 50 pund om året på 1700-talet, så kan man vilja veta om det var lite eller mycket. Var personen rik eller fattig? Skadestånd och liknande kan också jämföras. Inte minst släktforskare har använt den svenska prisomräknare jag utvecklat tidigare. Det kan vara användbart för historisk forskning, till exempel för att veta vad en stats utgifter motsvarar idag. Jag hoppas det kan öka intresset för historisk forskning i kombination med siffror.

Hur mycket jobb ligger det bakom omräknaren?

– Det ligger en hel del forskning bakom. Jag jobbar med ett projekt som är finansierat av Riksbanken, en databank med växelkurser och monetär statistik. Prisomräknaren bygger mycket på den forskningen men innebär också programmering. Jag kommer att fortsätta utveckla den och ta med fler länder och fler valutor. Nu finns det med ett 40-tal länder och drygt 100 valutor. Många länder har bytt valutor och det går att se i prisomräknaren. Till exempel strök Tyskland 12 nollor 1924 efter hyperinflationen.

Vad gör du när du inte konstruerar prisomräknare?

– Min forskning handlar om monetär historia och ekonomisk tillväxt i ett långt perspektiv. Jag är Pro Futura forskare. Pro Futura programmet stöds av Riksbankens Jubileumsfond och ger forskare i början av sin karriär möjlighet att ägna tid åt ganska fri forskning. Det har gett möjlighet att göra sådana här saker.

Länkar till prisomräknaren

Den internationella prisomräknaren hittar du här: http://www.historicalstatistics.org/Currencyconverter.html

Den svenska prisomräknaren, från medeltiden till 2100 finns här: http://www.historia.se/Jamforelsepris.htm

Prisomräknaren, med många exempel från historien är också omskriven i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/sa-mycket-hade-mr-darcy-tjanat-i-dag#sida-2