Första bilderna från isbrytarexpeditionen

Storm, isbjörnar och snösparvar. Efter tre veckor på isbrytarexpedition i Arktis har forskarna samlat in en del data – men de är inte nöjda än.

Text Anna Liljemalm, publicerad av Forskning&framsteg

Bild: Stella Papadopoulou
När vädret är bra kan forskarna lämna fartyget Oden för att bedriva forskning på isen. För säkerhets skull finns isbjörnsvakter utplacerade både på isen och ombord på isbrytaren. Alla som ska jobba ute på isen har fått vapenträning.Bild: Stella Papadopoulou

Under de första tre veckorna ombord på isbrytaren Oden har besättningen och de 38 forskarna kämpat mot vädrets makter. Sedan de lämnade Svalbard för nordligare breddgrader har de råkat ut för flera snöstormar och isen har stundtals varit svår att tränga igenom.

Tanken med isbrytarexpeditionen Artofmelt (Atmospheric rivers and the onset of sea ice melt) är att studera inledningen av smältsäsongen, och följa hur den varma luften påverkar molnbildningen, isen och havsvattnet. Expeditionen genomförs extra tidigt eftersom det är så ont om observationer från Arktis under den här tiden på året. Informationen ska bland annat användas för att förbättra klimatmodellerna, de datormodeller som förutspår framtidens klimat. I dag är Arktis en av de mest understuderade platserna på jorden.
Paul Zieger är en av ledarna för isbrytarexpeditionen.
Bild: Stella Papadopoulou

– Att ta prov på arktisk luft på en isbrytare är en utmaning. Fartygets egna motoravgaser, det vill säga den största källan av luftpartiklar, är så nära instrumenten, säger Paul Zieger, som leder isbrytarexpeditionen tillsammans med kollegan Michael Tjernström.

Läs hela artikeln på Forskning&framstegs webbplats.