Tolk- och översättarinstitutet

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Tolk- och översättarinstitutet

  Om oss

  Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) grundades 1986 vid Stockholms universitet med ett nationellt uppdrag direkt från regeringen att utbilda tolkar och översättare för Sveriges behov. Sedan den 1 januari 2013 är vi en del av Institutionen för svenska och flerspråkighet.

  Ny webbplats Tolk- och översättarinstitutet 12/5

  Tolk- och översättarinstitutets lanserar en ny webbplats den 12 maj. Den kommer att få en layout, struktur och funktionalitet i linje vår huvudinstitution svenska och flerspråkighet och med Stockholms universitet.

  Sudiigt zoomfönster i bakgrunden, krukväxt i i förgrunden

  Är du yrkesverksam tolk i talade språk? Vi vill höra mer om dina erfarenheter!

  Delta i en enkätundersökning om tolkars attityder till distanstolkning och professionell status under covid-19-pandemin. Vi är intresserade av att få höra mer om hur pandemin har påverkat tolkars trivsel i yrket och vad de tycker om olika distanstolkningslösningar.

  Ukrainas flagga. Foto: PX_Media, MostPhotos

  Brist på Ukrainska tolkar i Sverige

  Ett ökat behov av tolkar i ukrainska får tolkförmedlingar att snabbutbilda fler. Men i komplexa frågor som asylärenden finns det risker med att använda tolkar utan rätt kompetens, enligt Cecilia Wadensjö, professor i tolkning och översättning vid Tolk- och översättarinstitutet (TÖI).

  Ukrainas flagga. Foto: PX_Media, MostPhotos

  Rysslandkännare Magnus Dahnberg: Ryssarna är splittrade

  Rysslandskännaren Magnus Dahnberg menar att statlig rysk tv länge matat den ryska befolkningen med att folk i Lugansk och Donetsk i Ukraina måste beskyddas.

  VT22 /spring22

  Välkommen till vårterminen 2022 (VT22)

  Du hittar viktig och användbar information inför terminsstarten på institutionens gemensamma sida Utbildning > Ny student och Under utbildningen, med flera.

  i

  Distans- och campusundervisning vid institutionen våren 2022. FAQ

  Vi återgår successivt till undervisning och examination på campus. Från och med den 22 mars 2022 ska undervisning och examination i huvudsak ske enligt ordinarie form på campus.