Kontaktelement, profilsidor och kontaktytor

På den nya webben använder vi kontaktelement eller länkar till profilsidor (profilsideselement) för att skriva ut kontaktuppgifter. Kontakt- och profilsideselementen kan användas i huvudartiklar, relaterade artiklar eller samlas i block på Kontakt-sidor. På kontaktsidorna kan du också skapa specifika profillistor.

Att ge besökaren relevanta och korrekta kontaktuppgifter är viktigt. För att underlätta arbetet för redaktören jobbar vi med kontaktelement och profilsidor istället för att manuellt skriva in kontaktuppgifter på varje sida. Om kontaktuppgifterna ändras uppdaterar man det i kontaktelementet eller på personens profilsida och då ändras informationen överallt där det finns inklistrat. 

I huvudartiklar och relaterade artiklar klistrar du in relevanta kontaktelement och/eller profilsidor. I huvudartikeln som heter Kontakt kan du använda kontaktelement, profilsidor eller specifika listor med profilsidor. 

På den här sidan hittar du information om hur du skapar och administrerar kontaktelement, hur du jobbar med kontaktblock och hur du skapar listor med profilsidor. 

 

Då ska du använda kontaktelement

Kontaktelementen ska vara funktionsbaserade. Du gör kontaktelement för viktiga funktioner på din institution som till exempel:  studievägledare, administrativ chef, prefekt, studierektor eller studieadminstratör.

När du gör kontaktlistor som är personliga, till exempel för lärare eller doktorander, skapar du listor med profilsidor och inte kontaktelement. 

Alla kontaktelement behöver inte synas överallt utan på Kontakt-sidan för utbildning syns de kontaktelement som är relevanta för just utbildningsinformation. 

Om kontaktuppgifter till funktionen ändras behöver du bara korrigera det på samlingssidan för kontaktelement för att det ska ändras överallt där kontaktelementet finns inklistrat. Det här sparar tid och minimerar risken för att fel kontaktuppgifter finns på webben.

Du skapar alla kontaktelement för din institutionswebb på ett och samma ställe i Polopoly. När din institution börjar närma sig lansering flyttas institutionswebben i Polopoly och du hittar då mappen ”Samlade kontaktelement”/"Kontaktelement"/"Kontaktelement samlade" i innehållsträdet under din svenska institutionswebb. Den här sidan finns inte på utsidan utan är enbart en administrativ sida, så sidan går alltså inte att förhandsgranska.

Det finns heller ingen motsvarande sida på engelska utan du skapar både svenska och engelska kontaktelement här.

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

För att skapa ett nytt kontaktelement klickar du på knappen ”Skapa kontaktelement på svenska” eller ”Skapa kontaktelement på engelska”.

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

På sidan skapar du nya kontaktelement och redigerar befintliga. Du hittar dina redan skapade kontaktelement under "Listan över kontaktelement på svenska" och "Lista på kontaktelement på engelska". 

Kontaktelementen fungerar likadant oavsett om du gör de svenska eller engelska. När du öppnat ett nytt kontaktelementet ska du fylla i information om kontakten. 

Fälten i kontaktelementet som är markerade med en * är obligatoriska att fylla i övriga fylls i efter behov. 

  • Namn*, fyll i namnet på personen om det är personligt kontaktelement eller funktionen om det är ett kontakelement för funktion. Till exempel ”Studievägledare” eller ”Förnamn Efternamn”. Det här blir också namnet på elementet på insidan i Polopoly. Obligatoriskt fält.
  • Funktion/roll*, fyll i funktionen igen eller personens funktion. Obligatoriskt fält.
  • Kontaktens namn, fyll i namnet på personen som har funktionen om du inte gjort det tidigare.
  • Titel, Fyll i personens titel om du inte gjort det tidigare. 
  • Insitution/avdelning*, fyll i namnet på din institution eller avdelning. Obligatoriskt fält eftersom om kontaktelementet delas utanför er egen institutionswebb så syns uppgifterna om vilken institution funktionen/personen tillhör.
  • Mejladress, funktionsadress eller personlig mejladress. 
  • Telefon 1 och Telefon 2, telefonnummer som ska anges enligt det sätt som visas i Polopoly. 
  • Besöksadress, information om besöksadress. 
  • Mottagningstider, fyll i information om ordinarie mottagningstider om sådana finns. 
  • Telefontider, fyll i information om ordinarie telefontider om sådana finns. 
  • Avvikande mottagningstider, om ordinarie mottagnings- eller telefontider är ändrade kan ni fylla i det här när det är aktuellt. När datumen passerat, ta bort informationen. 
  • Rubrik (extra information), om det finns. 
  • Extra information: om det finns, till exempel vilka områden eller ämnen en viss person eller funktion ansvarar för. 
  • Foto, ladda eventuellt upp en bild på kontakten. 

När du har fyllt i uppgifterna trycker du på ”Spara och infoga” och sedan på ”Infoga och visa”. Du hittar alla dina samlade kontaktelement på sidan ”Samlade kontaktelement”. 

Redigera kontaktelement

För att redigera kontaktelement går du till sidan "Samlade kontaktelement", alltså samma sida där du skapat dina kontaktelement. Öppna kontaktelementet, gör ändringarna och tryck sedan på spara. Ändringarna syns nu överallt där ditt kontaktelement ligger placerat. 

 

Använda kontaktelement

Du ska använda kontaktelementen på två olika sätt: antingen i artiklar/forskningsprojekt/kurs- eller programsidor eller på den samlade sidan på ingången som heter "Kontakt". I huvudartikeln "Våra utbildningar" kan du inte använda kontaktelement. 

I forskningsprojekt kan du ibland behöva lägga in kontaktelement till personer utanför Stockholms universitet. Skapa de kontaktelementen på sidan som heter "Kontaktelement externa" så att du håller isär dom från dina interna kontaktelement. Om du saknar en sån sida kontakta webb2021@su.se

För att veta mer om hur du använder kontaktelementen i forskningsprojekt, se manualen för den typen av sida. 

Manual forskningsprojekt

När du använder kontaktelement i en artikel ska du endast lägga in de kontaktelement som är relevanta. I huvudartikeln för "Studera utomlands" är det kanske bara utbyteskordinatorn som är relevant att visa, då klistrar du endast in det kontaktelementet. 

I enkel artikel ska du inte ha ett kontaktelement eftersom det ligger placerat i en huvudartikel. 

Du ska inte använda kontaktblock i artiklar. 

I varje artikel där du ska använda kontaktelement finns en ruta för "Kontakt" till höger om editorn under "Lista över lokalt innehåll". 

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

Rubriken Kontakt är automatiskt formaterad som H2 och dyker alltså upp i innehållsförteckningen "På denna sida". 

Skriv in en text i rutan som en ingress till dina kontakter. Du kopierar sedan det/de kontaktelement du vill använda från sidan "Samlade kontaktelement" och klistrar in dem under "Listan över kontaktelement" i din huvudartikel. 
OBS! Klistra in separata kontaktelement, inte hela kontaktblock. 

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

Du kan använda ett kontaktelement på flera olika ställen på din webbplats, men administrerar och uppdaterar det från "Samlade kontaktelement". 

 

Profilsidor

Varje medarbetare som har en anställning vid Stockholms universitet har en profilsida. Profilsidan skapas automatiskt vid nyanställning och avpubliceras när anställningen avslutas. Till profilsidan hämtas relevant information från SUKAT och forskningskatalogen och medarbetaren själv kan komplettera med egen porträttbild, texter, filer och länkar. Profilsidorna kan därför med fördel användas som den samlande personlig presentationssida för en medarbetare. Det finns både svensk och engelsk version som redigeras på samma sida. För funktionsroller används istället, som nämnts ovan, kontaktelement som skapas på relevanta webbplatser (för institution, centrum, andra typer av enheter).

Allt om profilsidor

Du kan få så kallad utökad behörighet för att redigera profilsidor för din institutions medarbetare. Då kan du förutom att redigera innehåll även tagga profilsidorna så att du kan skapa specifika profillistor baserat på t.ex. avdelning eller roller. 

Utökad behörighet för att redigera andras profilsidor

 

Kontaktblock och profillistor i huvudartikeln "Kontakt"

På kontaktsidan ska du skapa kontaktblock där du klistrar in dina skapade kontaktelement och/eller profilsidor. Du kan också skapa specifika profillistor där du hämtar in och visar profilsidor i två olika utseenden. Du kan ordna och kombinera både kontaktblock och profillistor som du önskar.

Kontaktsidan är en specifik typ av huvudartikel under ingången Utbildning, Forskning och Om institutionen. Det finns också en engelsk motsvarighet, Contact, som fungerar på exakt samma sätt. 

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

På kontaktsidan kan du skriva en kort ingress om vilka kontakter man hittar på sidan.

Tryck på "Skapa kontaktblock" för att lägga in dina kontaktelement och profilsidor. 

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

Du skapar ett kontaktblock för varje kategori av kontakter. För utbildning kan det till exempel vara: studievägledning, studieadministration, studierektorer och koordinator för utlandsstudier. Du skapar då fyra olika block, ett för varje kategori, även om det bara finns till exempel en koordinator eller studievägledare. 

Kontaktblock kontaktsida

Namn är ditt interna namn för kontaktblocket och syns inte utåt. 

Under H2 fyller du i den rubrik som du vill ska synas på kontaktsidan, det kan till exempel vara "Studievägledare", använd den för att skapa struktur på Kontakt-sidan. Du kan välja att göra sektionen utfällbar.

Skriv också, om du vill, en kort text om kontakterna under just den här rubriken. Om du ska skriva kontaktuppgifter manuellt, till exempel på kontakt-sidan för ingången "Om institutionen", skriver du texten i det här fältet. Du behöver inte klistra in några kontaktelement för att blocket ska fungera.

Du behöver inte använda fältet under för H3.

Längst ner på sidan, "Listan över kontaktelement", klistrar du in dina kontaktelement som du kopierar från "Samlade kontaktelement".

Bilden nedan visar hur ett kontaktblock ser ut på kontaktsidan. "Studievägledare" står alltså under H2 på insidan och texten står i textfältet. Du bygger din "Kontakt"-sida med kontaktblock. 

Screenshot, Polopoly
Screenshot, Polopoly

Tryck på "Skapa lista med profilsidor" för att hämta in profilsidor.

Screenshot Polopoly
Screenshot Polopoly

Du kan skapa flera listor, manuella och metadrivna, om du vill dela upp listningen i olika kategorier av medarbetare.

Screenshot Polopoly
Screenshot Polopoly

Under Namn/Rubrik fyller du i den rubrik som du vill ska synas på kontaktsidan. Du kan välja att göra sektionen utfällbar om den har en H2-rubrik. Du kan också välja att använda den mindre H3-rubriken (ej utfällbar).

Skriv också, om du vill, en kort text om kontakterna under just den här rubriken.

Screenshot Polopoly
Screenshot Polopoly

Välj språk (samma språk som på webbplatsen du skapar listan på) och sortering (ordning efternamn/förnamn). Välj också utseende:

  • standard: utfällbart block med alla personaluppgifter från profilsidan
  • reducerad: mindre, med endast namn, titel och e-post

Du skapar nu en publiceringskö, och du har två alternativ:

1. Manuell publiceringskö

Hämta upp profilsidor via det interna söket, kopiera referensen och klistra in i listan och spara.

2. Metadriven publiceringskö

Ange Namn på kön (visas internt), innehållstyp Profile, din institution (i listan under Profilsidor, obs! underavdelningar kan listas men fungerar ej att visa), eventuell tagg som du har angett på profilsida (ska vara unik).*

Under fliken Inställningar anger du Stockholms universitet som associerad sajt och klicka på Spara och infoga.

Screenshot Polopoly
Screenshot Polopoly
Screenshot Polopoly

Klicka på Infoga och visa och därefter på Infoga på profillistan.

*Läs mer om hur du taggar en profilsida

 

Ge medarbetare behörighet till sitt kontaktelement

Om du som är ansvarig huvudredaktör vill ge medarbetare behörighet till den mapp där kontaktelementen ligger så att de själva kan lägga in ändringar ska du göra den beställningen via Serviceportalen, su.se/serviceportalen.

På denna sida