Kategorier och tema

Du tilldelar artiklarna en kategori som kommer att fungera som filter på utwebben. Det finns även taggning av artiklar med tema för visning på temasidor. Det är viktigt att följa riktlinjerna för globala kategorier både i gamla och nya mallar.

Varje nyhets- och kalenderartikel ska tilldelas en kategori. Det finns globala kategorier och lokala kategorier. Du ska inte kategorisera andra typer av artiklar än nyhets- och kalenderartiklar. "Minisajter" har dock som regel inte lokala kategorier.

 

Lokala kategorier

De lokala kategorierna används för att kunna filtrera artiklarna på den egna webbplatsens nyhets- och kalendersidor. Lokala kategorier finns inte på så kallade minisajter som har mindre redaktionellt innehåll.

 

Globala kategorier

Det finns tre huvudkategorier för nyhets- respektive kalenderartiklar: Utbildning, Forskning och Om universitetet. Varje huvudkategori har underkategorier som är olika för nyhets- respektive kalenderartiklar. Om du använder en underkategori ska du inte ange huvudkategori.

Kategorierna har två funktioner på de centrala webbplatserna su.se och su.se/english:

  • Visar artikeln i lista på motsvarande ingångssida och startsidan
  • Fungerar som filter på nyhets- och kalendersidorna (knapp)
 

Riktlinjer för att använda globala kategorier

Nyhets- och kalenderartiklar på den centrala webben ska rikta sig till en extern publik och ha ett allmänintresse. Nyhetsartiklarna här måste ha en ingress och en puffbild (som är anpassad till puffbildsformatet). 

Nyheter och evenemang i den svenska nyhetslistan ska vara på svenska och nyheter och evenemang i den engelska nyhetslistan och kalenderlistan ska vara på engelska. Nyheter och evenemang på övriga språk kan också publiceras i den engelska nyhetslistan och kalenderlistan. 

Exempel på nyhetsartiklar som inte bör finnas i de centrala nyhetslistorna: 

  • Nyheter som främst riktar sig till studenter och medarbetare vid institutionen och inte kan förväntas ha intresse utanför institutionen. 
  • Seminarier och andra evenemang som vänder sig enbart till medarbetare och/eller studenter vid institutionen och/eller vissa forskargrupper. 
  • Artiklar som endast radar upp de senaste publikationerna från institutionen.
  • Anslag till en specifik forskare som är en del av ett större anslag till exempel från Vetenskapsrådet (eftersom redaktionen på den centrala webben gör samlingsnyheter om dessa och det då blir dubbelpublicering i de centrala nyhetslistorna). 
  • Artiklar som enbart är referat till en artikel publicerad i media (till exempel en intervju med en forskare) ska inte publiceras i de centrala nyhetslistorna. Anledningen är att de redan har publicerats i media, och att de som framförallt är intresserade av dessa artiklar är personer på samma institution.
 

Tema

Temaetikett kan användas på nyhets- och kalenderartiklar, relaterade artiklar, videoelement samt för sidorna i forskningskatalogen. Artiklarna länkas då till temasidor och visas i listor där. Temanamnen är populärvetenskapliga versioner av universitetets ämnesområden, tanken är att även en läsare utanför universitetet ska förstå vad det handlar om och bli intresserad. 

Temasidorna är samlingsplatser för de olika artiklarna och ett sätt att hitta fler nyhets- och kalenderartiklar som är taggade med ett tema. Du måste inte ge en nyhets- och kalenderartikel en etikett. Du kan ge samma nyhets- och kalenderartikel flera etiketter.

Exempel på nyhets- och kalenderartiklar som bör ges ett tema: 

  • Forskningsnyheter med ett allmänintresse.
  • Evenemang som är öppna för allmänheten såsom öppna föreläsningar. 
  • En ny forskarskola, en ny masterutbildning, alumnnyheter, samverkansnyheter, nyheter med arbetslivsanknytning, en ny kurs. 

Exempel på nyhets- och kalenderartiklar som inte bör ges någon temaetikett: 

  • Nyhets- eller kalenderartiklar av intern karaktär, som inte riktar sig till en extern publik. Som till exempel endast är av intresse för den egna institutionen. 
  • Nyhets- eller kalenderartiklar som du inte vill ska finnas på en samlingssida med andra artiklar med samma etikett. 
  • En notis om flera olika forskningsanslag. 

Teman är populärvetenskapliga beteckningar på forskningsämnen och utbildningsämnen som finns vid Stockholms universitet. De fångar upp ämnen som vi vet att besökarna ofta efterfrågar och är formulerade på ett sådant sätt som besökarna förstår och lätt kan ta till sig. Det är inte meningen att temasidor exakt ska motsvara forskningsämnen, ibland kan de överlappa men inte alltid. Exempel på temasidor är Hjärnforskning, Klimat och miljö och Språk och språkinlärning.

Tanken är att en temasida ska kunna fånga upp innehåll brett: tvärvetenskapligt, tvärorganisatoriskt, och lokalt/centralt. Av den anledningen bör inte ett tema vara så smal att det bara fångar upp material från en enda institution. Temasidorna är även tänkta att knyta ihop forskning och utbildning, från en forskningsartikel om ett visst ämne ska man till exempel via temasidan kunna hitta utbildningsnyheter om samma ämne (via taggen som ligger i övre högra hörnet i artikeln).

Ansvar och att lägga till en temasida 

Press och redaktion på Kommunikationsavdelningen har ansvar för temasidorna. Press och redaktion har regelbundna möten med områdeskansliernas kommunikatörer i arbetet med vad som ska lyftas och hur. Kontakta Press och redaktion på redaktion@su.se om du har frågor eller funderingar kring temasidor. 

Några fåtal temasidor är utökade och dessa jobbar Press och redaktion mer aktivt redaktionellt med. Exempel på dessa är Hjärnforskning, Klimat och miljö och coronaforskning. Det finns även en samlingssida där alla temasidor finns med och där de utökade temasidorna ligger i topp. 

Det går att lägga till eller ta bort ett tema efter diskussion med Press och redaktion. Fundera dock först på om det verkligen är en temasida som behövs, som kommunikatör vid en institution kan du också beställa forskningsämnessidor vilka ska användas i första hand. 

Att ändra namn på en temasida är görbart men kräver en hel del arbete och ska därför i största möjligaste mån undvikas. 

Engelska 

Temasidorna finns också på den engelska webben och även där finns en samlingssida.

En preliminär lista på temaetiketter togs fram i samband med lanseringen av su.se och su.se/english i nya mallar hösten 2020. Under hösten 2021 har den nya forskningskatalogen börjat fyllas med redaktionellt innehåll av institutionerna (sidor med ämnen, projekt och forskningsämnen) och temaetiketterna behöver nu synkas med forskningsämnena.

Här hittar du listan på temaetiketter som gäller från februari 2022.

Lista på temaetiketter

På denna sida