Stockholms universitet

MEL-Fytal

MEL-Fytal undersöker fytalzonens växter, alger och tillhörande djur, huvudsakligen hårdbottnar med blåstång och andra alger. Verksamhetsansvarig är Agnes Karlsson.

Vi undersöker fytalzonens växt- och algsamhällen. Fytalzonen är de grunda solbelysta bottnarna, dvs. de bottnar som solljuset når ned till och där det därmed kan växa fotosyntetiserande växter och alger. Till vilket djup detta är varierar mellan havs- och kustområden. I Östersjön sträcker sig fytalzonen ner till max ca 35 m djup.

Fiskyngel och tånglus bland rödalger och blåmusslor.

Fytalzonens vegetationsklädda bottnar har många ekologiska funktioner. De är havens skogar och hyser ett artrikt djursamhälle. Alg- och växtsamhällena ger skydd och mat åt en mängd ryggradslösa djur som i sin tur blir mat åt fiskar och fåglar. Även fiskyngel finner skydd och mat bland växterna. Kärlväxter på mjukbottnar stabiliserar sedimentet och bidrar till klarar vatten.

Grunden i vår verksamhet är flera nationella provtagningsprogram för att övervaka miljön på Östersjöns vegetationsklädda bottnar, program som integreras med långsiktig ekologisk forskning. Verksamheten inkluderar dykinventeringar och provtagningar i fält samt sortering och analys av kvantitativa prover på laboratoriet. Verksamheten är ackrediterad av Swedac och vi har stort fokus på att utföra högkvalitativa analyser.

Dykare tar ett kvantitativt prov.

Regelbundna fältprovtagningar: Vi har för närvarande hand om den nationella miljöövervakningen av vegetationsklädda bottnar i tre områden, Singö, Gotland och Askö. I dessa områden görs årliga dykinventeringar längs transekter samt insamling av kvantitativa prover i hårdbottensamhällen.

Laboratorieanalyser: På laboratoriet sorteras och analyseras kvantitativa prover tagna i fytalzonens växt- och algsamhällen. Proverna kan tas på olika sätt, det vanligaste är att en metallram med sidorna 20x20 cm placeras på botten varefter innehållet i ramen skrapas loss. En sida av ramen utgörs av en finmaskig nätpåse i vilken innehållet i ramen samlas upp. För att undersöka blåstångens djursamhälle träs istället en finmaskig nätkasse över en blåstångsruska som sedan klipps av strax ovanför häftskivan.

På laboratoriet sorteras proverna genom att plocka ut alla alger, växter och djur. Samtliga taxa artbestäms och antalet individer av djur räknas. Därefter torkas materialet och torrvikt biomassa bestäms. Det torkade materialet arkiveras.

Sortering av kvantitativa prover på laboratoriet.

 

Uppdrag: Vi kan, i mån av tid, åta oss laboratorieuppdrag och fältundersökningar. 

 

Personal: Gruppen består av följande personer.

Dykare som inventerar.

Agnes Karlson, PhD. Docent. Agnes är gruppchef och projektsanvarig. I övrigt lektor i marin ekotoxikologi och forskningsledare.

Caroline Raymond, PhD. Caroline är databas- och kvalitetsansvarig samt dykledare. I övrigt stf gruppchef inom mjukbottenövervakningen. 

Jesper Ström, BSc. Jesper är stf gruppchef och dykare.

Marika Huldt, Msc. Marika är laboratorieansvarig och skeppare.

Malin Dahlgren, Msc. Malin är laboratorieassistent.

Flera tångräkor i blåstång.

Kontakt: Agnes Karlsson - Stockholm University (su.se)