Stockholms universitet

Fältarbete

Inför fjällrävsinventeringen vi gör varje sommar under juli söker vi från februari/mars varje år volontärarbetare som hjälper till med fältarbetet i fjällen. Om du funderar på att volontärarbeta för oss, titta då på vår video och läs all text nedan, så att du är införstådd med vad det innebär att fältarbete med oss och vad du ger dig in på.

 
 

Om fältarbetet

I juli besöker vi alla kända fjällrävslyor i nästan hela fjällkedjan för att se om de är bebodda och av vilket djur. Samtidigt genomför vi, under normala fältsäsonger, omfattande inventeringar av smågnagare med slagfällor ("råttfällor"), fåglar genom bl a linjetransekter, en del vegetationskartering och även registrering av en rad andra data och djur under fjällvandringarna. Detta eftersom bytesdjurförekomst och deras föda har stor betydelse för fjällrävarna och i förlängningen vår förståelse för fjällvärldens ekologi. Vid fjällrävsbebodda lyor studerar vi i viss mån även fjällrävarnas beteende. Som volontär i fjällrävsprojektet förväntas du kunna delta i alla dessa moment.

Eftersom det finns relativt få fjällrävar i vårt arbetsområde och reproduktionen är beroende av tillgången på främst fjällämmel kan vi tyvärr inte garantera att fältarbetare kommer att få se fjällräv. Det är därför viktigt att förstå att fältarbetet i stor utsträckning går ut på att samla in information och data om förutsättningarna för fjällräv och dess miljö. Blir det ett år med många föryngringar är möjligheterna att få se fjällräv däremot förhållandevis goda men som volontär kan man inte räkna med att få se fjällräv under arbetets gång. Det ska understrykas att det här fältarbetet är tufft, väldigt tufft. Erfarna fältarbetare från andra biologiska fältarbeten som vi har haft med som volontärer brukar säga att det här är ett av de mest krävande fältarbeten de varit med om både fysiskt och mentalt.

Vem söker vi?

Du är naturintresserad och uppskattar stora mängder regn, sol, blåst, sommarsnö, stora temperaturskillnader, mygg och knott. Du kommer tälta ute på fjället vanligtvis 10—14 dagar i sträck och totalt arbeta minst tre veckor. Arbetet sker i par med en annan volontär. Ni delar tält och bär med er all mat och utrustning som ni behöver. Det är vi i projektet som sätter ihop arbetsteamen och du kommer mest troligt att arbeta med en person som du inte känner sen tidigare. En normal dagsetapp kan vara mellan 10 och 20 km och eftersom vi ofta går utanför led med rätt så tung packning är det bra om du är i någorlunda kondition och van vid att vara ute i naturen. Då vädret och förhållandena kan skifta snabbt och mycket är utomhusvana av stor vikt. Vi håller inte heller med någon utrustning så du förutsätts ha det som krävs för att klara sig på fjället, förutom att vi har möjlighet att låna ut ett tvåmannatält per team. Viktigast är dock din inställning till fältarbete i fjällen och att du inte ger upp när det blir lite motlut. Vi har inget krav på att du ska ha biologisk utbildning, men det är bra om man har ett allmänt natur- och ekologiintresse med lite artkunskaper och bevarandebiologitänk.

Projektet står för inrikesresor i Sverige till och från fjällen (inom rimlighetens gräns). Reser du från utlandet står du själv för resan till och från Sverige. I övrigt står du själv för din fältmat och utrustning som sagt. Vi hoppas kunna bidra med en mindre summa pengar (runt 100 kr/dag) för att täcka fältmatkostnaderna men kan inte lova något.

Frågor?

Kontakta: johan.wallen@zoologi.su.se