Stockholms universitet

Över långa tidsskalor utvecklas atmosfärs- och oceancirkulation i samspel med inlandsisar, bergskedjor, och omfördelningar av kol inom klimatsystemet. En gren av klimatforskningen studerar cirkulationssystemen och relaterade återkopplingar som påverkar flödet av energi och materia mellan olika klimatreservoarer och skapar naturliga klimatvariationer.

Forskningen kartlägger mekanismer som dynamiskt kopplar land, ocean och atmosfär, samt hur dessa påverkar klimatet. Forskningstema innefattar samspel mellan marina organismer och moln i Arktis, hur atmosfäriska vågor kopplar skeenden i vitt skilda delar av klimatsystemet, och den Nordgrönländska inlandsisens utveckling framåt och historiskt. Inom forskningen nyttjar man data från mätsystem som satelliter och isbrytaren Oden, samt modellering och laboratorieexperiment.

Relaterat forskningsämne

Atmosfär, hav och klimat
Thunder and lightning. Photo: Göran Erlandsson
På denna sida

Forskare

Forskargrupper

Forskningsprojekt

Utbildningar

Du hittar alla program och kurser från Meteorologiska institutionen här:

Våra utbildningar vid Meteorologiska institutionen

Verksamhet kopplad till ämnet

Samverkan mellan institutioner, myndigheter och universitet både inom Sverige och internationellt är mycket viktig för forskningen. Forskare vid Meteorologiska institutionen, Bolincentret för klimatforskning och Östersjöcentrum samarbetar nära kollegor vid SMHI, KTH och andra universitet i Sverige och utomlands. 

Meteorologiska institutionen administrerar också det Internationella Meteorologiska Institutet i Stockholm (IMI) som syftar till att öka utbytet och samarbetet mellan olika länders forskare.

Meteorologiska institutionen (MISU) Bolincentret för klimatforskning Stockholms universitets Östersjöcentrum