Historia
Historia handlar om människor i förfluten tid. Som historiker studerar vi aktörer, strukturer, händelser, föreställningar och symboler och dess betydelse i en vidsträckt dåtid som sträcker sig från vad som skedde igår till tusentals år tillbaka i tiden.
Genom historia kan vi förstå hur tillvaron såg ut för länge sedan, men också förklara varför det var så och vilka möjligheter människor har haft att påverka och förändra. Vi ställer också frågan: hur kommer det sig att vi har hamnat där är vi är idag?
Historikerns uppgift är att ge en så rättvisande bild som möjligt av det som en gång var men kanske inte längre finns. Genom att lyfta fram inte bara de mest synliga aktörerna utan också de gömda och undanskuffade, och deras betydelse i det förflutna, kan vi kanske också bidra till att stärka människor i samtiden.

Genushistoria
Historiska institutionen har en lång och livaktig tradition av forskning där kön och relationerna mellan män och kvinnor sätts i fokus. Dagens genushistoriker problematiserar inte endast kön utan även andra maktrelationer som har att göra med sociala kategorier såsom klass, ålder, sexualitet och etnicitet.
Genushistoria

Klimat- och miljöhistoria
Klimat- och miljöhistoria handlar om hur variationer och förändringar i naturen påverkat människor och samhällen under historien och hur man anpassat sig till dessa förändringar. Ämnet studerar också hur människan i sin tur påverkat sin miljö, liksom hur man har upplevt och begripliggjort naturen.
Klimat- och miljöhistoria

Maritim historia
Havet kan vara såväl en färdväg som ett slagfält. Det kan skilja nationer och människor åt och det kan föra dem samman, skapa förutsättningar för såväl handel som plundring, vara en källa till stora naturresurser men också dödligt farligt. I detta fält undersöks människans historiska relation till hav och vattenleder.
Maritim historia

Tidigmodern historia
Den tidigmoderna perioden (ca 1500-1800) är svår att karakterisera. Denna tid ansågs traditionellt vara en övergångsperiod i europeisk historia mellan medeltiden och moderniteten, men dagens historiker söker snarare efter globala utvecklingslinjer och hur de uttrycktes lokalt.
Tidigmodern historia
