Forskningsämne Folkrätt
Folkrätt är en juridisk disciplin och den offentliga delen av internationell rätt. Den består av regler och principer som reglerar hur stater, internationella organisationer och vissa andra internationella aktörer ska samverka och agera gentemot varandra. Folkrätten kan också beröra företag, organisationer och enskilda individer.
Till skillnad från den nationella rätten är folkrätten ett horisontellt rättssystem där rättsreglerna skapas och verkställs av staterna själva. Detta sker genom att staterna ger sitt samtycke till att bindas av en viss regel, vilket vanligen sker i skriftlig form som en så kallad traktat (överenskommelse, konvention, avtal etc). Folkrätt skapas också genom sedvanerätt, dvs praxis och staternas rättsövertygelse. Utgångspunkten är att staterna är suveräna och juridiskt sett jämställda med varandra.
Forskningen inom området är inte sällan tvärvetenskaplig. Exempel på påtagligt folkrättsliga frågeställningar är hur en stat har rätt att utöva makt inom eget territorium, i vilken mån omvärlden kan kontrollera hur en stat behandlar sina invånare och hur en stat kan hållas ansvarig för en handling eller underlåtenhet. Andra frågeställningar kan ha influenser av andra rättsområden, så som vilka rättigheter och skyldigheter en stat har beträffande världshaven eller ,miljön (miljörätt) eller hur individer som är ansvariga för grova brott mot folkrätten kan ställas inför rätta (processrätt och straffrätt).
Relaterat forskningsämne
Juridik
På denna sida
Forskare
Mark Klamberg
Professor

Pål Wrange
Professor

David Fisher
Professor emeritus i internationell rätt

Said Mahmoudi
Professor emeritus

Per Ahlin
Universitetslektor i Folkrätt

Lily Katinka Viktoria Svanberg
Universitetslektor

Sally Alexandra Longworth
Universitetslektor

Love Rönnelid
Bitr. lektor

Fredrik Svensson
Doktorand

Linnéa Kortfält
Doktorand

Mariana Fakih
Doktorand
Sonia Bastigkeit Ericstam
Doktorand

William Underwood
Doktorand

Ylva Lennartsson Hartmann
Doktorand

Utbildningar
Forskarutbildning
Du som vill fördjupa dig ytterligare inom rättsvetenskap - och särskilt i ämnet folkrätt - kan söka till juridiska institutionens forskarutbildning. Vi erbjuder en dynamisk miljö med forskning av högsta klass och stark internationell prägel.
Läs mer om forskarutbildning på juridiska institutionens hemsida
Nyheter
Utvald läsning
Verksamhet kopplad till ämnet
Centrum och andra enheter
Stockholm Centre for International Law and Justice (SCILJ) är en del av juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Dess uppdrag är bland annat att utveckla forskning inom internationell rätt, särskilt förhållandet mellan internationell rätt och andra rättssystem och mellan internationell rätt och internationell politik och etik, att stärka banden mellan akademi och praktik samt att synliggöra internationell rätt i det offentliga samtalet. Centrumet skall ha en tvärvetenskaplig och praktiskt inriktad karaktär.
Stockholm Centre for International Law and Justice
Institutioner
Juridiska institutionen vid Stockholms universitet samlar forskare, lärare och studenter inom flera rättsvetenskapliga ämnesområden under ett och samma tak. Tillsammans skapar vi starka forskningsmiljöer och kan erbjuda ett brett utbildningsutbud av högsta klass.
Juridiska institutionen