Stockholms universitet

Psykobiologi och epidemiologi är två komplementära vetenskapliga kunskapsområden vid Stockholms universitet.

Psykobiologi är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som integrerar kunskap från områden som neurovetenskap, fysiologi, genetik och psykologi för att förstå hur våra biologiska system samverkar, och deras roll i mentala processer, beteenden och hälsa. Kombinationen av olika forskningsområden och metoder ger en djupare förståelse för hur vi fungerar psykologiskt och bidrar till utvecklingen av effektivare interventioner för olika typer av ohälsotillstånd.

Den moderna epidemiologin är en generell vetenskaplig metod där statistiska mönster används för att identifiera orsaker till sjukdom och död samt för att värdera effekterna av preventiva åtgärder. En bred definition av epidemiologi innefattar även studier av andra händelser än sjukdomar och hälsobesvär, t.ex. sjukfrånvaro, riskbeteenden och psykiskt välmående, där orsakerna kan sökas i såväl fysiska som psykosociala exponeringar i arbetslivet, privatlivet samt samhället i stort. Inom epidemiologin används ofta databaser med information om ett mycket stort antal individer som företrädesvis följs under lång tid.

Relaterat forskningsämne

Psykologi
Forskare diskuterar en fmri-bild av hjärnan. Foto: Jens Olof Lasthein
På denna sida

Forskare

Håkan Fischer

Professor i Humanbiologisk psykologi

Psykologiska institutionen
Håkan Fischer Foto: Psykologiska institutionen/HD

Lars Göran Kecklund

Professor, st f prefekt

Psykologiska institutionen
Göran Kecklund

Forskare inom psykobiologi och epidemiologi

Psykologiska institutionen

Forskargrupper

Forskningsprojekt

Utbildningar

Nedanstående kurser ligger helt eller delvis inom området psykobiologi och epidemiologi.

Observera behörighetskrav för respektive kurs. För att kunna läsa programkurser krävs i regel att du är antagen till utbildningsprogrammet till exempel.

Forskarutbildning

För information om att läsa på forskarutbildningen i psykologi samt hitta kurser inom ämnet psykobiologi och epidemiologi som ges på forskarutbildningen, se Våra utbildningar.

Omkring 5 doktorander studerar ämnet vid Psykologiska institutionen, vilket brukar leda till en doktorsavhandling nästan varje år.

Nyheter

Kalender

Verksamhet kopplad till ämnet

Forskningen i ämnet vid Stockholms universitet görs huvudsakligen inom Avdelningen för psykobiologi och epidemiologi på Psykologiska institutionen. Forskarna samarbetar också med SUBIC, Stockholm University Brain Imaging Centre.

Psykologiska institutionen Avdelningen för psykobiologi och epidemiologi Stressforskningsinstitutet SUBIC