Stockholms universitet

Forskningsprojekt Adekvat bostadsstandard: Bostadsbidragets effekter i Sverige och andra europeiska länder

Projektets syfte är att analysera bostadsbidragets betydelse för brister i bostadsstandarden. Vi utgår från att bostadsbidragets roll och funktion inte kan förstås separat, utan måste analyseras i nära anslutning till hyresmarknadens reglering och mer övergripande strukturer inom socialpolitiken.

Ett lägenhetshus
Foto: Unsplash

Bostadsbidrag finns i nästan alla europeiska länder. Bidragens syfte är att minska låginkomsthushållens bostadskostnader och förbättra deras situation på bostadsmarknaden. Trots att bostadsbidraget utgör en viktig beståndsdel i många länders politik att motverka fattigdom, är bristande bostadsstandard fortfarande ett stort problem, även i Sverige. Det kan handla om trångboddhet eller bristfälliga faciliteter i bostaden. Är de bostadsbidrag som beviljas helt enkelt för låga, eller är exkluderingsprocesserna mer komplexa än så?

Arbetshypotesen är att en integrerad hyresmarknad i sampel med ett omfattande trygghetssystem för arbetsrelaterade risker ökar bostadsbidragets möjligheter att effektivt motverka en låg bostadsstandard. Vikten av att analysera samspelet mellan olika politikområden och åtgärdsprogram framgår inte minst av den aktuella utvecklingen i Sverige. Trots att vi har bland de mest generösa bostadsbidragen i Europa, anger en allt högre andel hushåll att de upplever brister i bostadsstandarden. Genom att kombinera europeiska frågeundersökningsdata över hushållens bostadsstandard med nysinsamlade, unika data om bostadsbidragens organisering i olika länder, samtidigt som vi kompletterar kvantitativ analys med kvalitativa inslag, kommer projektet att bidra med ny och viktig kunskap.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Kenneth Tommy Nelson

Professor

Institutet för social forskning
Professor Kenneth Nelson

Medlemmar

Susanne Alm

Lektor

Kriminologiska institutionen
Susanne Alm

Ida Borg

Forskare

Kulturgeografiska institutionen
Ida Borg 2022

Rense Nieuwenhuis

Forskare

Institutet för social forskning
Rense