Stockholms universitet

Forskningsprojekt Alkoholpreventiva insatser i arbetslivet – en randomiserad kontrollerad studie

Det övergripande syftet med detta projekt är att öka kunskaperna om alkoholpreventiva program och dess möjlighet att förebygga alkoholproblem bland chefer och personal.

Hög alkoholkonsumtion har negativa konsekvenser för individen och samhället i stort. Alkoholförebyggande insatser i arbetslivet är ett sätt att nå många människor och samtidigt vara till nytta för organisationen. Tyvärr är forskningen om effekten av sådana insatser otillräcklig. Syftet med detta projekt är att bidra med viktig kunskap om effekten av alkoholförebyggande insatser i arbetslivet. Projektet är en stor (N≈4000), randomiserad, kontrollerad studie. Insatsen består av implementering av alkoholpolicy i organisationen samt kompetensutveckling för ledare.

Våra hypoteser är att insatserna kommer att resultera i ökad trygghet i hur man hanterar problematiskt alkoholbruk på arbetsplatser, en ökning av tidiga insatser riktade mot problematiskt alkoholbruk samt ett överlag mer hållbart alkoholbruk i organisationen.

Projektet är ett samarbete med Alna Sverige, en icke-vinstdriven organisation som ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden. Alna arbetar praktiskt med alkoholprevention och kommer att genomföra själva insatsen.

Projektet kommer att utveckla forskningsfältet och ge en unik och praktisk intervention som kommer att kunna användas på arbetsplatser både nationellt och internationellt framöver.

Projektbeskrivning

Genom att arbeta med alkohol- och drogpolicy på arbetsplatser samt utbilda nyckelpersoner inom organisationer syftar detta projekt till att minska antalet medarbetare med riskabla alkoholvanor och stärka chefers trygghet i att kunna hantera frågan på arbetsplatsen. Med en randomiserad kontrollerad studiedesign ska insatsens potentiella effekt undersökas.

Bakgrund

Arbetsplatser är en arena där förebyggande insatser har möjlighet att nå väldigt många människor. Att minska problematisk alkoholanvändning bland anställda skulle kunna leda till färre negativa konsekvenser för såväl individen, arbetsplatsen som samhället.

Syfte

Det övergripande syftet med detta projekt är att öka kunskaperna om ett alkoholpreventivt program och dess möjlighet att förebygga problematisk alkoholkonsumtion på arbetsplatser.

Arbetssätt

Insatsen består av två delar. Den första delen, implementering av policy, består av att skapa/stärka organisationernas policy så att den hanterar problematiskt alkoholbruk. Policyarbetet sker tillsammans med HR, chefer och ofta en facklig representant. Den andra delen består av kompetensutveckling, där nyckelpersonerna får utbildning kring skadligt bruk kopplat till arbetsplatsen.

Utvärdering

Genom en randomiserad kontrollerad studiedesign undersöks de potentiella effekterna av insatsen. Utvärderingen ska bland annat svara på om insatsen kan leda till:

  • förändrade alkoholvanor hos medarbetare/chefer
  • att deltagande chefer upplever en ökad trygghet och säkerhet i att kunna hantera alkoholrelaterade problem på arbetsplatsen
  • att antalet insatser för enskilda medarbetare i form av samtal, utredning och/eller behandling för alkoholproblem ökar

Slutrapport

Alkoholpreventiva insatser i arbetslivet - slutrapport KAPRI-projektet (374 Kb)

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Kristina Sundqvist

Forskare

Psykologiska institutionen
Bild från Jessica

Medlemmar

Per Carlbring

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Per Carlbring i U31

Susanna Toivanen

Gästforskare

Institutionen för folkhälsovetenskap
Susanna Toivanen

Stig Vinberg

Professor

Institutionen för hälsovetenskaper (HOV), Mittuniversitetet

Peter Wennberg

Stf prefekt, Professor

Institutionen för folkhälsovetenskap
Peter Wennberg