Stockholms universitet

Forskningsprojekt Arbetsförhållandens betydelse för inträde och tid i den fjärde åldern

Med en åldrande befolkning blir det alltmer viktigt att förstå och planera för behovet av omsorg i den äldre befolkningen. Trots att vi lever allt längre kommer de flesta spendera flera år i den så kallade ”fjärde åldern”.

Yngre händer håller i en äldres hand. Foto: truthseeker08 från Pixabay.

Den fjärde åldern ses ofta som den tid i slutet av livet då vi är beroende av andra för att klara basala behov i vardagen, så som att äta, påklädnad och personlig hygien. Tidigare forskning har etablerat samband mellan arbetsförhållanden och kognitiv och fysisk funktionsförmåga efter pension. Det övergripande syftet med det här projektet är att undersöka i vilken mån olika typer av arbetsförhållanden bidrar till att skjuta upp och förkorta den fjärde åldern, definierat som omsorgsbehov efter 65 års ålder på grund av funktionsnedsättningar.

Nationellt representativa register möjliggör upp till sju mätpunkter som kan beskriva psykosociala och fysiska arbetsförhållanden och deras förändring under arbetslivet. Dessa ackumulerade förhållanden analyseras sedan i förhållande till omsorgsbehov efter 65. Det stora antalet individer i registren (ca 80.000) gör det även möjligt att studera hur dessa samband kan variera beroende på kön, socioekonomisk position (yrke, inkomst och utbildning), födelseland samt ålder vid pensionering. Resultaten från projektet kommer att öka vår förståelse av de sociala skillnaderna och könsskillnader i funktionsnedsättningar bland äldre personer. De kommer dessutom att utgöra en grund för projektioner av framtida omsorgsbehov.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Charlotta Nilsen

Gäst

Psykologiska institutionen
Charlotta Nilsen