Stockholms universitet

Forskningsprojekt Arbetskraftsmigranters tillgång till arbetsrättsligt skydd i Sverige

Avhandlingsprojekt som syftar till att undersöka migranters tillgång till arbetsrättsligt skydd i Sverige.

Vägarbetare
Foto: M-Productions / Mostphotos

För att besvara frågan om vilken tillgång migranter har till arbetsrättsligt skydd, undersöks i denna avhandling arbetsrätten och den svenska modellen i ljuset av relevanta migrationsrättsliga regler. Syftet är att, med beaktande av den migrationsrättsliga lagstiftningen på området, analysera om och hur arbetsrättens tilltänkta syfte(n) och förväntade funktion(er) uppfylls i förhållande till migranter.

Projektbeskrivning

Som en effekt av den migrationslagstiftning som reglerar arbetskraftsmigranters rätt att arbeta i landet, måste utländska arbetstagare förlita sig på specifika svenska arbetsgivare för att beviljas, behålla och förlänga sin rätt att arbeta och leva i Sverige. Medan en svensk medborgare riskerar eventuella ekonomiska svårigheter vid arbetslöshet eller utövandet av sin arbetskraftsrörlighet, riskerar en arbetskraftsmigrant utvisning, straffrättsliga påföljder och förlust av uppehållsrätt genom att bli uppsagd, avskedad eller söka nytt arbete. Den maktobalans som nästan alltid förekommer i anställningsförhållandet riskerar att förstärkas när den ena parten förlitar sig på (fortsatt) anställning hos den andra parten för att inte förlora sin rätt att uppehålla sig lagligt i landet. En för avhandlingen central utgångspunkt är därför att migrationsrätten, utöver att reglera migranters inträde och migrationsrättsliga status, indirekt reglerar och kan ha verkningar för arbetskraftsmigranters sociala och ekonomiska liv. Mot bakgrund av de problem med utnyttjande av utländsk arbetskraft som identifierats av såväl svenska myndigheter som fackförbund, väcks frågan om vilket arbetsrättsligt skydd migranter har tillgång till och om skyddet är tillräckligt för att utjämna den särskilda maktobalans som kan förekomma i relationen mellan svenska arbetsgivare och utländska arbetstagare. 

Den här avhandlingen ämnar undersöka vilket arbetsrättsligt skydd migranter har rätt till och vilken tillgång till och skydd för arbetsrättsliga rättigheter, förmåner och standarder de har. Analysen sker inom rätten och rättssystemet (i syfte att analysera om koherens föreligger i den undersökta rätten och i rättssystemet i stort), men med utgångspunkt i den samhälleliga kontext som rätten är en del av (i syfte att utreda om det arbetsrättsliga skyddet i praktiken kan utjämna den särskilda maktobalans som kan uppstå mellan svenska arbetsgivare och utländska arbetstagare).
 

Projektmedlemmar

Projektansvariga