Stockholms universitet

Forskningsprojekt Att leva längre med sämre hälsa? Att förstå paradoxen mellan invandrares sjuklighet och dödlighet

Den globala migrationen ligger idag på historiska nivåer. Tidigare studier har visat att migranter lever längre än infödda personer, men också att de har högre sjuklighet. De lever med andra ord längre, men med sämre hälsa. Denna paradox ska föreliggande projekt undersöka, med fokus på migrantbefolkningarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Projektbeskrivning

Kvinna promenerar med sjuksköterska på ålderdomshem
Foto: Oleksandr Latkun/Mostphotos

Om alla internationella migranter idag bodde i ett enda land, skulle detta vara det femte största landet i världen sett till befolkningsmängd. Den snabba ökningen och diversifieringen av den globala migrationen under de senaste 50 åren – och den oåterkalleliga demografiska förändring som denna storskaliga migration har inneburit för länderna som migranterna flyttar till – saknar motstycke i historien.

Det finns tydliga bevis för att migranter har lägre dödlighet än den infödda befolkningen i värdlandet. Denna lägre dödlighet kan bestå i många årtionden efter migranternas ankomst och finns dokumenterad i ett stort antal olika migrantgrupper. Men när det gäller deras sjuklighet (dvs. deras sjukdomsbörda och medicinska tillstånd) är situationen ofta den omvända. Migranter har vanligtvis högre sjuklighet än den infödda befolkningen i värdlandet. Detta är oroväckande, eftersom resultaten tyder på att migranter kan leva längre liv med sämre hälsa. Eftersom antalet invandrare fortsätter att öka i både absoluta och relativa termer – och eftersom invandrare som anlänt under lång tid nu uppnår högre åldrar i värdlandet – bör denna fråga utgöra en av de mest relevanta samhälls- och folkhälsofrågorna i dag.

Men utöver en begränsad mängd bevis från olika datakällor av varierande kvalitet och befolkningstäckning, finns det en verklig avsaknad av direkta, sammanhängande, empiriska bevis för att migranter lever längre liv med sämre hälsa. Detta projekt på 1,5 miljoner euro finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) och erbjuder den första omfattande studien av denna så kallade paradox mellan sjuklighet och dödlighet bland migranter. Syftet är att fastställa paradoxens existens, omfattning och orsaker för migrantbefolkningarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Det kommer att göras genom att undersöka migranters sjuklighet, migranters dödlighet, vägarna mellan dem, faktorer som påverkar denna väg - och hur de skiljer sig från icke-migrerande befolkningar. Projektet kommer att använda sig av ett antal administrativa register för att koppla samman longitudinell information på mikronivå som täcker all den information som krävs för att uppfylla detta mål. Projektet kommer att använda avancerade kvantitativa tekniker och ett brett spektrum av analyser på både befolkningsnivå och individnivå.

Detta forskningsprojekt har stor potential att (1) förändra det begränsade sätt på vilket invandrares hälsa (dvs. deras sjuklighet och dödlighet) konceptualiseras och förstås, (2) avsevärt förbättra hur forskare analyserar invandrares hälsa, (3) prioritera invandrares hälsa och dess nyckelroll i en bredare befolkningshälsa, och (4) direkt informera nationell och internationell politik.
 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Matthew Wallace

Forskare, Docent

Sociologiska institutionen
MWallaceSU