Stockholms universitet

Forskningsprojekt Bonde i dagens Sverige: Villkor, utmaningar och upplevelser som företagare och entreprenör

Trots att bönder utgör en mycket viktig samhällsgrupp, både ekonomiskt och socialt, är de i stort bortglömda i dagens svenska och internationella samhällsforskning, inte minst den företagsekonomiska. Det mesta som människor utanför lantbruket känner till om bönderna är genom media i form av tv-dokumentärer, tidningsreportage och dokussåpor.

Fälthack och Fältvagn tar upp vallväxter till ensilage
Fälthack och fältvagn tar upp vallväxter till ensilage. Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109823322

Detta projekt syftar till att ändra på det genom att ge bönderna, med fokus på deras tillvaro i ett Sverige som under de senaste decennierna blivit alltmer marknadsinriktat och ”företagsekonomiserat”, möjlighet att berätta om sina vardagliga utmaningar, upplevelser, problem och möjligheter, samt undersöka deras verklighet och situation. Utifrån gängse samhällsvetenskapliga teorier och metoder avser projektet att bland annat undersöka: Hur är det att verka som bonde i dag? Vad är det som gör det mödan värt? Vilka stora utmaningar och problem finns lokalt och globalt? Hur upplever bönder sin roll och funktion i samhället?

Projektbeskrivning

Projektledare är Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, som under många år bedrivit forskning om arbete, makt och organisation i det svenska samhället. Hans forskning finns publicerad på svenska och engelska, i böcker, artiklar och antologier. Hans senaste bok är Kungen - Sveriges ledare (Natur & Kultur, 2023), som bland annat uppmärksammades av ATL, Lantbrukets affärstidning.

Preliminär tidsplan för projektet

  • Hösten 2024: förstudie på basis av intervjuer med 20-25 lantbrukare om deras upplevelser av att vara bönder i dagens Sverige.
  • Helåret 2025: huvudstudie av lantbrukares villkor, utmaningar och upplevelser i dag genom fortsatta intervjuer med bönder, fältstudier i bönders miljöer, arkivstudier av relevant material, samt intervjuer av företrädare för olika lantbruksorganisationer samt andra organisationer av intresse, såsom politiska partier. Ett viktigt mål är att identifiera olika kategorier av lantbrukare samt att undersöka eventuella regionala och lokala skillnader. Första sammanställning av insamlat material.
  • Våren 2026: Fortsatt sammanställning av insamlat material och första preliminär rapportering, samt eventuellt kompletterande intervjuer och fältstudier. Påbörjande av bok, artiklar och andra relevanta sätt att sprida forskningsresultaten.
  • Hösten 2026: Projektet avslutas och resultaten sprids på sedvanligt sätt, både inom och utanför den akademiska världen, i form av böcker och artiklar, seminarier och undervisning.

Forskningens mål

Att vidareutveckla den företagsekonomiska och sociologiska förståelsen av dagens svenska samhälle genom en systematisk studie av lantbrukares villkor, utmaningar och upplevelser, och att bidra till att göra dem till ett viktigt framtida studieobjekt i den företagsekonomiska och samhällsvetenskapliga forskningen. Därtill syftar projektet till att sprida kunskap om bönders villkor, utmaningar och upplevelser som företagare och lantbrukare till den bredare allmänheten, till exempel genom artiklar och intervjuer i dagstidningar, deltagande i allmänna seminarier och genomförande av föredrag med mera. Ett ytterligare mål är att integrera kunskaperna i projektet i den företagsekonomiska och sociologiska utbildningen vid svenska universitet och högskolor, både på grund- och forskarutbildningsnivå.