Stockholms universitet

Forskningsprojekt Borgerlig feminism eller klassolidaritet?

Under decennierna kring sekelskiftet 1900 uppstod feministiska massrörelser i de västeuropeiska industristaterna som drev frågan om demokrati och allmän och lika rösträtt. Syftet med projektet har varit att försöka förstå arbetarkvinnornas handlande och vad som kan förklara att de valde den borgerliga feminismen framför klassolidariteten.

Äldre bild kvinnor i hattar och sekelskifteskläder

I projektet har Tolfterna undersökts närmare, en förening som startades av bland andra Ellen Key 1892. Dess mål var dels att ge kvinnor ur arbetarklassen möjlighet till folkbildning, dels att utjämna skillnaderna mellan den borgerliga kvinnorörelsen och den socialistiska genom samtalsgrupper.

I artikeln “Expanding political capital" visar författarna hur politiskt aktiva socialdemokratiska kvinnor fick värdefulla erfarenheter genom sitt deltagande i Tolfterna. Bland annat att lära sig tala in för en publik, lära sig läsa och att diskutera samhälleliga och kulturella spörsmål.

Projektet visar också att de borgerliga kvinnorna tog hjälp av arbeterskorna som kom till Tolfterna. Från dem fick de idéer om vad som behövdes göras inom ibland sociala och hygieniska frågor. Diskussionerna ledde till att dessa kvinnor fick argument för sina ställningstagande om lagstiftning, barnarbete och bostadsfrågan. Något de sedan kunde ta med sig i sitt övriga engagemang, som sträckte sig vida utanför Tolfternas verksamhet.

Detta projekt vidgar vår historiska kunskap om vilken roll liberala feministiska organisationer spelade för aktiva socialdemokratiska kvinnor med arbetarbakgrund. Den visar att medverkan i den borgerliga kvinnorörelsen fyllde politiska funktioner för arbeterskorna och att deras val och handlingar kan betraktas som en gruppspecifik strategi för att utöka sina politiska resurser.

Länk till artikeln: Expanding political capital

 

Forskningsprojektets fullständiga titel: Borgerlig feminism eller klassolidaritet? Arbetarklasskvinnors agerande och strategier i den borgerliga kvinnorörelsen kring sekelskiftet 1900.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Johanna Ringarp

Universitetslektor

Institutionen för pedagogik och didaktik
Johanna Ringarp_CM

Medlemmar

Johanna Ringarp

Universitetslektor

Institutionen för pedagogik och didaktik
Johanna Ringarp_CM

Anne Berg, universitetslektor

Göteborgs universitet
Anne Berg, GU

Publikationer

Publikationer för projektet