Stockholms universitet

Forskningsprojekt Delad användning av intim teknik

Intim teknik, som insulinpumpar, smarta vibratorer och digitala preventivmedel, är vanligtvis designade för användning på individuell nivå. Deras användning och dess konsekvenser är dock ofta delade och sociala. Detta projekt undersöker hur det kommer sig att intima teknologier inom reproduktiv hälsa delas.

Febertermometer, smart telefon, vattenglas och lampa på ett nattduksbord.
Illustration: Airi Lampinen.

Intim teknologi kan förstås som en teknologi som tillämpas på en intim del av kroppen eller på en intim kroppslig process. Användningen av dessa teknologier studeras ofta på individuell nivå, men vi ser ett akut behov av forskning som engagerar sig i användningens sociala sammanhang. Vårt fokus ligger på hur intima teknologier inom reproduktiv hälsa delas, hur delad användning upplevs, och hur man skulle kunna stödja delad användning genom design.

Vi undersöker alltså hur individer upplever och delar intim teknologi med sin(a) partner(s) och utforskar hur delning (eller valet att inte dela) kan stödjas i både specifika användningstillfällen och över tid. Vi arbetar mot tre mål: Kärnmålet är att studera den delade användningen av intimhälsoteknologi som ett relationellt utfört fenomen. Vi kommer att tillämpa intervjuer och designprober för att känsligt studera intim teknologianvändning in situ.

Vårt andra mål är att ompröva hur intim teknologi kan delas socialt, för att uppnå särskilda resultat (till exempel att undvika graviditet). Vi kommer att använda feministiska utopiska tillvägagångssätt för att utveckla kritisk design som erbjuder radikala alternativ till delning av intim teknologi.

Vårt tredje mål är att överväga den ”mörka sidan” av att dela och utveckla en relationell etik, vilket resulterar i designprinciper och bästa praxis för att designa och studera delad användning av intim teknologi.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Airi Lampinen

Universitetslektor

Institutionen för data- och systemvetenskap
lampinen

Madeline Balaam

Avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign, KTH