Stockholms universitet

Delat ledarskap – en alternativ berättelse

Forskningsprojektet Delat ledarskap - en alternativ berättelse. Om föreställningar, chefspraktik och lagstiftning bygger på tvärvetenskapligt samarbete mellan pedagogik, statsvetenskap och rättsvetenskap.

Projektledare Marianne Döös, medarbetare: Jenny Madestam, Lena Wilhelmson och Åsa Örnberg. Finansiär: Forte.

 

Projektets syfte var att bidra med kunskap om delat ledarskap med tonvikt på föreställningar, chefspraktik och lagstiftning som möjliggör resp. hindrar gemensamt utformade ledarskap. I förlängningen är avsikten att påverka samhälleliga föreställningar om ledarskap i riktning mot ökad pluralism där ledarskap naturligen inrymmer såväl singulära som alternativa, kollektiva former.

Delat ledarskap mellan chefer ses teoretiskt dels som ett tillägg inom traditionell arbetsorganisationsteori om organisationsformer, dels som ett delfenomen inom teori om distribuerat ledarskap varvid intresset förskjuts mot arbetsprocesserna inom en delande chefskonstellation. Projektet utgick från tidigare organisationspedagogisk forskning om delat ledarskap som samarbetsform och dess potential för chefer och verksamheter. Den tvärvetenskapliga ansatsen bidrar till att problematisera och omfatta kunskap som är nödvändig för att öka kunskapen om förutsättningar i samhället för delat ledarskap.
Fokus har riktats mot såväl medialt synligt ledarskap i politiska partier, som ny lagstiftning, samt erfarenheter hos chefer i skolor (rektorer) som söker lösa belastande arbetssituationer genom någon form av kollektivt ledarskap. Genomförandet har skett med kvalitativ metod. I den juridiska delen har främst skriftliga rättskällor använts.

Figur: Fyra begrepp för olika former av delat ledarskap mellan chefer.
Figur: Fyra begrepp för olika former av delat ledarskap mellan chefer.