Forskningsprojekt Den svenska modellen i en ny era
Treårigt forskningsprojekt som syftar till att undersöka hur samarbetet mellan staten, arbetsgivare och fackföreningar formar arbetsmarknadsdynamiken och anpassar sig till moderna utmaningar.
Under den senaste tioårsperioden har arbetsmarknadsparternas roll i lagstiftningsprocessen stärkts. Olika varianter av trepartssamarbeten mellan arbetsmarknadsparter och stat har uppstått. Trygghetsöverenskommelsen där ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) ingick har fått stor uppmärksamhet. Därutöver har lagen om korttidsarbete, förordningen om etableringsjobb och nya strejkrättsregler tillkommit genom sådana processer. Projektet syftar till att klargöra vad som drivit fram denna utveckling, vilken innebörd den har i fråga om fördelning av rättigheter och skyldigheter för berörda aktörer och grupper, samt trepartssamarbetets betydelse för arbetsmarknadsrelationer och partsautonomi.
Projektbeskrivning
Data och metod
Projektets syfte ska uppnås med stöd av ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Rättslig data samlas in och analyseras genom rättsdogmatisk metod med komparativa inslag för att identifiera fördelningen av rättigheter och skyldigheter i de olika rättsakterna, sätta in utvecklingen i ett europeiskt perspektiv och för att delvis besvara frågan om utvecklingens betydelse för partsautonomin. Data för att besvara frågor om drivkrafter, prioriterade intressen och partsinflytande införskaffas med stöd av kvalitativ empirisk metod genom intervjuer och insamlande av textmaterial. All data ska också analyseras genom ett arbetsmarknadsrelationsperspektiv.
Samhällsrelevans och nyttiggörande
Studien är den första i sitt slag som tar ett helhetsgrepp på en helt ny företeelse inom den svenska arbetsrättsliga modellen och bidrar därigenom med helt central kunskap om vår tids arbetsmarknadsrelationer och dess innebörd för arbetsmarknadens aktörer. Genom att resultaten kommuniceras löpande under projekttiden via seminarier och konferens och berörda praktiker inbjuds att kommentera och diskutera parallellt med publicering av resultatet i både vetenskapliga och populärvetenskapliga tidskrifter kommer forskningen både allmänheten och de aktörer som planerar nya trepartssamarbeten till nytta. Studien bidrar dessutom med resultat av stort intresse för både svensk och internationell arbetsrätts- och arbetsmarknadsrelationsforskning.
Genomförande
Projektet pågår i tre år, består av tre delstudier och utförs av projektledaren, en medverkande forskare, en övrig deltagare samt en postdoktor (projektgruppen). Två referensgrupper knyts till projektet. En för kvalitetssäkring av delstudierna och en med expertis från andra rättsordningar för den komparativa delstudien.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Petra Herzfeld Olsson
Professor, prodekan

Medlemmar
Caroline Johansson
Doktor
