Stockholms universitet

Forskningsprojekt Ett organisatoriskt och komparativt perspektiv på individers arbetsmiljö och hälsa

Detta projekt har två övergripande syften: (1) att analysera betydelsen av organisatoriska förhållanden för individers arbetsmiljö och hälsa; och (2) att analysera betydelsen av skillnader mellan länder i arbetsmarknadsrelationer och anställdas möjligheter till inflytande och delaktighet för sådana organisatoriska förhållanden.

Personal på ett kontor
Foto: Unsplash

Projektet bygger på och kombinerar tre olika forskningsområden: forskning på individ-nivå om arbetsförhållanden såsom krav, beslutsutrymme, socialt stöd och belöningar, och hur sådana arbetsförhållanden är relaterade till individers hälsa; forskning på organisationsnivå om ’psykosocialt säkerhetsklimat’, vilket kan definieras som de procedurer, rutiner och prioriteringar som existerar i organisationer och vars syfte är att värna medarbetares hälsa och säkerhet; och forskning på makro- eller landnivå om betydelsen av institutionella former för anställdas inflytande över och deltagande i organisationers beslutsfattande.

Projektet använder unika data från upp till 36 europeiska länder och nära 50 000 arbetsplatser om arbetsmiljörisker och om hur arbetsmiljöarbetet bedrivs i organisationer. Denna data kombineras med longitudinella data på individnivå om arbetsmiljöförhållanden och hälsa, och data på landnivå om arbetsmarknadsrelationer och samarbetsformer mellan arbetsmarknadens parter.

Arbetsrelaterad ohälsa är förknippad med stora kostnader: för individer innebär det förlust av hälsa och inkomst; för arbetsgivare innebär det kostnader för sjukskrivningar och lägre produktivitet; och på samhällsnivå medför det lägre skatteintäkter och ökade transfererings- och sjukvårdskostnader. Genom kombinationen av individ-, organisations- och makroperspektiv utnyttjar detta projekt möjligheter för länder och organisationer att lära av varandra och att producera kunskap relevant för interventioner i organisationer.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Ola Sjöberg

Professor

Institutet för social forskning
Ola S