Stockholms universitet

Forskningsprojekt Familjepolitik och integration:

Betydelsen av föräldraledighet och förskola för arbetsmarknadsintegration för utrikesfödda föräldrar.

Familjepolitikens huvudsyften är att möjliggöra kombinationen av arbete och barn, kompensera för del av de ekonomiska kostnaderna av barn samt främja jämställdhet. Hittills har det inte funnits någon systematisk översikt över hur dessa syften omfattar och påverkar utrikesfödda föräldrars situation, varken gällande familjedynamik och möjligheter att förena familj och arbete. Detta projekt utgår från den svenska kontexten, och syftar till att 1) undersöka hur utrikesfödda föräldrar använder sig av familjepolitiken jämfört med svenskfödda föräldrar; 2) undersöka möjliga orsaker till eventuella skillnader i användande mellan grupper; 3) studera vad skillnader i användning leder till för konsekvenser, 4) undersöka skillnader mellan grupper av utrikesfödda föräldrar.

Projektbeskrivning

En ung far kysser sin sovande nyfödda son. Far och nyfödd baby i närbild. Far och nyfödd ligger på s
Foto: Oleksandr Latkun/Mostphotos

Sverige är ett i flera avseenden centralt land att undersöka när det gäller hur integrationspolitik och välfärds- och könsordning relaterar till invandrares familjedynamik, användning av familjepolitik och deltagande på arbetsmarknaden. I studien används registerdata från Försäkringskassan samt befolkningsregister som finns tillgängliga vid Stockholms universitet och som gör det möjligt för oss att studera hela den svenska bofasta befolkningen mellan 1990-2017. Eftersom vi har longitudinella data kommer vi att använda oss av metoderna sekvensanalys och intensitetsregression. Målet med analyserna är inte bara att ge bättre beskrivningar och förklaringar av de processer som bestämmer livsförloppet utan också att undersöka hur olika delar av livsförloppet relaterar till varandra.

Projektet kommer att pågå under tre år. Analysen kommer att påbörjas omedelbart eftersom alla forskare redan har tillgång till data samt etiskt godkännande för att använda data är på plats. Forskargruppens främsta mål är att producera högkvalitativa bidrag i internationella vetenskapliga tidskrifter men även sprida resultaten till en intresserad allmänhet.

Resultaten av detta projekt kommer att vara av betydelse både för familjepolitiken och integrationspolitiken. De kommer också att ge insikter om hur olika dimensioner av integration kan relateras till varandra samt visa hur familjepolitik, särskilt föräldraförsäkringen, relaterar till invandrares integration i samhället. Genom att fokusera på den svenska familjepolitikens inverkan på utrikesföddas fertilitet och integration blir det möjligt för oss att studera hur väl anpassning till ett nytt samhälle och sammanhang samt olika politiska åtgärder fungerar.

Nyckelord: Föräldraledighet, Jämställdhet, Migration, Integration, Sverige, Förskola

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Eleonora Mussino

Forskare, Docent

Sociologiska institutionen
Eleonora Mussino. Photo: Leila Zoubir/Stockholm University

Medlemmar

Ann-Zofie Duvander

Professor i demografi

Sociologiska institutionen
Ann-Zofie Duvander. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet

Karin Halldén

Forskare

Institutet för social forskning
Karin Halldén

Hernan Mondani

Forskare, Docent i sociologi

Sociologiska institutionen
Foto Mondani