Stockholms universitet

Forskningsprojekt Femårsuppföljning av klienter som varit i behandling för alkohol- och/eller drogproblem

Projektet är en uppföljningsstudie av tre tidigare projekt där klienter som varit i behandling för alkohol- och drogproblem intervjuas.

Föreliggande ansökan avser en uppföljningsstudie av klienter (n=76) som deltagit i tre projekt (två finansierade av Forte och ett finansierat av Aleris forskningsfond). Inom ramen för dessa projekt intervjuades klienter som varit i behandling för AOD-problem. Fokus för intervjuerna var vad klienterna själva lyfter fram som viktigt för att initiera och bibehålla positiv förändring. Intervjuerna genomfördes när klienterna befann sig mot slutet av eller efter avslutad eftervård. När materialet i tidigare studier gruppindelats utifrån social position och kön framträder skillnader som har betydelse för praktiskt behandlingsarbete, t ex skillnader i hur marginaliserade eller socialt integrerade grupper använder sig av socialt nätverk under sin förändringsprocess. Vidare beskrevs könsstereotypa roller som både hindrande och stödjande för positiv förändring och under bibehållande fasen framhålls ett mer ”könsrollsöverskridande” sätt att vara som viktigt.

Projektbeskrivning

Avsikten med uppföljningen är att studera om och i så fall hur beskrivningen av den egna förändringsprocessen förändras över tid. Beskrivningar av den förändringsprocess som skett efter den förra intervjun kan för de som fortsatt en positiv förändringsprocess bidra med kunskap om och förståelse för hur positiv förändring av AOD-problem kan förstärkas. För de som haft perioder av s.k. återfall bidrar beskrivningarna med kunskap om hur en förändringsprocess kan förstås utifrån en icke-linjär utveckling och till att generera praktisk kunskap om hur återfall kan undvikas och/eller vad som kan vara viktigt för att återuppta en positiv förändring. Övergripande frågeställningar:

  • Förändras viktiga faktorer för att bibehålla en positiv förändringsprocess över tid och i så fall på vilket sätt?
  • Vilka likheter och skillnader finns mellan grupper (t ex män/kvinnor, vuxna/unga vuxna) angående de faktorer som beskrivs som viktiga?
  • Hur beskrivs s.k. återfall där det har varit aktuellt och hur har dessa hanterats?

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Ninive von Greiff

Universitetslektor, docent

Institutionen för socialt arbete
Ninive von Greiff. Foto: Rickard Kihlström, Stockholms universitet

Lisa Skogens

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Lisa Skogens profilfoto

Publikationer