Stockholms universitet

Skillnader i unga vuxnas utbildnings- och livskarriärer i Dalen

I denna studie har unga vuxna i Dalen intervjuats. Utifrån livsberättelserna växte sju olika identitetstyper fram som illustrerar skillnader i hur de ser på sig själva, var de befinner sig i livet och hur de ser på sina möjligheter för framtiden: inbodda, återvändare, kosmopoliter, rörliga, hemmasittarna, fastlåsta, rotlösa. Syftet med studien har varit att utforska och hitta faktorer som kan främja unga vuxnas utbildnings- och livskarriärer i Dalen.

De inbodda

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

De inbodda har bott i Dalen större delen av sina liv och känner sig hemma där. De bor tillsammans med sina föräldrar, föräldrar som migrerat till Sverige. De har gått i skolan i Dalen, men upplevde skolans som stökig. Deras föräldrar vill att de ska utbilda sig för att få en bättre livskarriär och många gör det. De inbodda är oroliga för att inte få arbete efter studierna då de saknar sociala nätverk. De oroar sig också för att Dalen ska gentifieras så att deras föräldrar ska tvingas flytta. De kan tänka sig att bo kvar eller flytta till en närliggande förort. Dalen är en frizon från fördomar som finns på andra håll i stan.

 

Återvändare

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

Återvändarna har vuxit upp i Dalen och känt sig hemma där. De har gått i skola i De har gått i skola i Dalen men har av olika skäl hamnat snett och tvingats flytta därifrån för att sedan flytta hem igen, till sina föräldrar.

De uppskattar Dalen mer nu och känner sig ännu mer hemma. Någon har hamnat på rätt sida, medan andra står och väger mellan att fortsätta på en dålig bana eller förändra sina liv. Det krävs dock en stor mängd tur för att hamna rätt igen. Fördomarna mot Dalen är överdrivna och polisen skapar mer otrygghet än trygghet för dem som bor där. Dalen är en fin plats att bo på där både de som har tur och otur får plats.

 

Kosmopoliter

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

Kosmopoliterna har erfarenhet av att bo i fler än ett land. De har en förälder som är född i Sverige och en som är född utomlands. De har gått i skolor utanför Dalen och är duktiga och ambitiösa. De studerar eller har planer på att studera vidare. De vill bidra till att världen ska bli bättre och kanske arbeta som volontärer. Kanske bor de kvar, kanske bor de någon annanstans. De tillhör världen! Dalen är en liten kosmopolitisk plats där människor från hela världen strålar samman. 

 

De rörliga

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

De rörliga har vuxit upp i Dalen och känt sig hemma där. De har gått i skola utanför Dalen och tidigt lärt sig att navigera mellan olika sociala världar. De har haft vänner som har hamnat på fel sida men lyckats hålla sig på den rätta. Idrott, musik, skola och andra vänner har bidragit till att välja rätt. De rörliga kan flytta, eller bo kvar. De fortsätter att navigera mellan platser och kulturer och bär detta inom sig som ett sätt att leva. Dalen är en plats där man kan hamna både rätt och snett – som man kan flytta ifrån eller där man kan bo kvar. 

 

Hemmasittarna

Illustration kluven kille visar två personligheter
Illustration: Annakarin Sandgren

Hemmasittarna har antingen vuxit upp och gått i skola i Dalen där eller flyttat in senare. De har balanserat mellan rätt och fel sida och riskerat att hamna fel men flytt in i datorvärlden, en värld och stannade kvar där. Dalen är en plats utanför spelvärlden som man inte har någon närmare relation till.

 

De fastlåsta

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

De fastlåsta har vuxit upp och gått i skola i Dalen, men bytt till innerstadsskolor. De vill bo i stan och lämna ’orten’ men har inte möjlighet att flytta. De upplever sig klämda mellan föräldrarnas normer och värderingar och att leva som andra. 
Dalen är en plats som man vill men inte kan lämna.

 

Rotlösa

Illustration
Illustration: Annalena Sandgren

De rotlösa är uppvuxna och har gått i skola och hängt i Dalen som andra inbodda. De rotlösa har ofta saknat stöd från sina familjer eller av andra anledningar hamnat på ’fel sida’. Dalen är en plats där man helt enkelt hänger, där kompisar och lojalitet är allt, en plats man inte tar sig ifrån. 

 

Resultat

I Dalen är det många som ser utbildning som en del av sin livskarriär. De tror att utbildning gör skillnad men oroar sig för att sakna rätt sociala nätverk. Livskarriär handlar om att få ett bra jobb och en bra ekonomi. För andra handlar det om att göra skillnad i världen. För ytterligare andra att klara sig på rätt sida och att inte hamna snett, en balansakt som inte är helt lätt att hantera. För dem som är i en situation där de inte kan fatta avgörande livsbeslut står livet stilla i väntan på en livskarriär.

Figur 2. Sju identifierade identitetstyper i Dalen

De grönmarkerade identitetstyperna upplever sig ha goda livsvillkor, medan de röda har dåliga och de gula är i riskzonen.

 

Bland de livsvillkor som de gröna upplever som positiva nämns:

  • goda utbildningsmöjligheter
  • mångkulturell plats som berikar
  • frizon från fördomar utanför
  • närhet till natur och stan
  • bibliotek, simhall, gym, frisör och affär
  • möjlighet att vara del av flera sociala och kulturella världar samtidigt.

Bland de livsvillkor som de röda upplever som negativa nämns:

  • stökig skolgång
  • riskabel plats
  • risk att hamna på 'fel sida'
  • bristande stöd från familjen
  • svårighet att anpassa sig till familjens krav.