Stockholms universitet

Forskningsprojekt Från Tracking till Hacking: Designa sömnteknologi för non-normativa scheman

Smarta klockor, aktivitetsarmband och annan mobil teknik följer varje steg vi tar, varje dag. Vi tar dem med oss överallt, även till sovrummet där vi låter dem spåra vår sömn. Det här projektet undersöker hur människor interagerar med teknologi, och hur vi kan ta hjälp av sömntracking för att justera våra sömnscheman – med målet att lösa våra livspussel.

Diagram över sömnspårning från Kasper Karlgrens forskning.

Kroppen blir alltmer ett centralt ämne för HCI-forskning inom människa–datorinteraktion (Human–Computer Interaction, HCI, på engelska) och aktuell teknologisk utveckling. Detta märks i utvidgningen av kroppstracking, såsom bruket av smartklockor och den ökande användningen av träningsarmband.

Detta drivs till stor del av en strävan att ge användarna större kontroll över sin hälsa och sitt välbefinnande genom billig, allomfattande självtracking. Alltmer inkluderas även övervakning och utvärdering av sömn. Ändå har utvecklingen fokuserat på traditionella 8-timmars-nattscheman – och bortsett från den varierade naturen av människors sömn. Liksom sömn är mycket av vår kroppspraxis inte enbart en fråga om hälsa – utan kopplad till de sammanställningar som utgör de komplicerade i vardagslivet.

Detta projekt syftar till att behandla människor som ”experter på sina egna liv”. Genom att noggrant utmana omfattningen och perspektivet hos befintlig teknologi studerar jag hur människor hackar och förändrar sin sömn för att få sina liv att fungera. I processen med spekulativ skissning, prototypning och deltagardesign utforskar detta arbete designutrymmet för teknologi som förändrar kroppsrytmer. Projektet siktar på att förslå nya sätt att designa interaktioner kring teknik för tracking av kropp och liv som ökar användarens handlingskraft.

Det här är Kasper Karlgrens avhandlingsprojekt, Donald McMillan och Barry Brown är handledare.

Projektbeskrivning

Förekomsten av en rad nya biosensorer för konsumenter, tillsammans med olika bärbara teknologier, har förnyat fokus på kroppen som en plats för teknikanvändning. Ny forskning kring soma-estetik och tillvägagångssätt i skärningspunkten mellan hälsa och teknologi, tillsammans med ett långvarigt intresse för förkroppsligande inom HCI, CSCW och relaterade områden, har inspirerat till nya tankar om hur teknologi kan interagera med och till och med vara en del av våra kroppsliga processer.

Detta arbete utforskar en sådan kroppslig process: sömn. Sömn är intressant eftersom den delvis är under vår medvetna kontroll men också påverkas av långsiktiga aktivitetsmönster och långsamma kroppsliga processer. Detta arbete fokuserar på hur vi kan designa teknologi för kroppstracking för att öka användarens handlingskraft över dessa kroppsliga processer.

Många av de senaste akademiska ansträngningarna bygger på en förståelse av användarnas sömn genom dessa biotracker-avläsningar. Sömntracking har varit ett växande område, där forskning om sömnteknik har fokuserat på att utforska hur och när människor spårar sin sömn, ofta genom att söka efter mindre påträngande sätt att bio-tracka för att minimera störningar på sömnen. Detta har åstadkommits genom att utnyttja smartphonesensorer, smarta textilier, personliga radarsystem eller till och med drömmar.

Dock har tidigare forskning rapporterat att användare har svårt att se dessa visualiseringar som genomförbara; det är svårt att veta vad man bör göra för att förbättra sig. Mätinstrumenten fokuserar ofta på sömnresultat och effektivitetsmått samt på variabler som är svåra att förändra, som sömnfaser, i stället för att bry sig om påverkbara faktorer för sömn. Det leder exempelvis till att tupplurar inte spåras, eller till att skiftarbetare inte finner stöd i metoderna.

För att bemöta dessa brister tar arbetet i denna avhandling perspektivet hos dem som av olika skäl vill eller behöver vidta åtgärder kring sin sömn. Projektet har utforskat sammanhanget för förändring av sömnpraxis genom tre studier: En med fokus på de samarbetsaspekter som delning av sömnknep online innebär, en annan om utmaningarna med att leva efter icke-normativa sömnscheman, och slutligen ett arbete kring att utveckla ett prototypverktyg för att schemalägga sömn kring personliga mål och krav med hjälp av förstärkningsinlärning. Detta fokus utgör utgångspunkten för en undersökning av hur man kan bygga sömnteknologi med handlingar i fokus.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Kasper Karlgren

Doktorand

Institutionen för data- och systemvetenskap
kasper

Donald McMillan

Universitetslektor

Institutionen för data- och systemvetenskap
Donald McMillan

Barry Brown

Professor, bef univlektor

Institutionen för data- och systemvetenskap

Publikationer