Stockholms universitet

Forskningsprojekt I situationen tillsammans?

Om stöd till kvinnors sysselsättning som en väg mot minskad ekonomisk ojämlikhet för alla. I projektet undersöks hur kvinnors ökade förvärvsarbete och högre inkomster har påverkat trenderna i ekonomisk ojämlikhet på hushållsnivå i EU och OECD-länderna sedan 1980-talet.

Kvinnliga fabriksarbetare
Foto: Unsplash

Trots att kvinnors breda inträde på arbetsmarknaden och deras fortsatt ökade deltagande i arbetslivet är en av de största omvandlingarna på arbetsmarknaden under det senaste halvseklet, så har gängse förklaringar av ekonomisk ojämlikhet som regel helt bortsett från detta.

I projektet teoretiseras kring samt analyseras hur trender i kvinnors sysselsättning och inkomster påverkat vertikal ojämlikhet. För utvecklingen av den ekonomiska ojämlikheten är det avgörande om ökningen av kvinnors sysselsättning och inkomster främst skett bland ensamboende och ensamstående mödrar, samt bland kvinnor som lever i par eller i hushåll med ytterligare inkomsttagare som befinner sig nära toppen (alt. botten) av inkomstfördelningen. I projektet studeras också hur institutionella kontexter påverkar sysselsättning och inkomster bland kvinnor i olika typer av hushåll.

Den föreslagna teorin kommer att testas med hjälp av sofistikerade regressionstekniker på longitudinella data från EU-SILC och LIS, i kombination med högkvalitativa institutionella indikatorer. De empiriska studierna behandlar fyra specifika områden: A1) Olika familjetyper, inkl. ensamstående föräldrar, A2) Orsakssamband och konsekvenserna av det institutionella sammanhang som präglas både av B1) Familjepolitik och B2) Arbetslöshet och inkomstersättning.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Rense Nieuwenhuis

Forskare

Institutet för social forskning
Rense