Stockholms universitet

Forskningsprojekt Identifiering av en ny marin endosymbios som modell för att studera uppkomsten av plastider

Meringosphaera är ett utbrett släkte av marina planktoniska encelliga eukaryoter som är globalt spridda, men ändå dåligt karakteriserade.

Enligt fylogenetiska analyser är dessa organismer närmast besläktade med icke-fotosyntetiska organismer, men de anses vara fotosyntetiska baserat på mikroskopiobservationer som visar närvaron av autofluorescerande sfäroidkroppar som påminner om plastider. Plastider är planktons fotosyntetiska organeller. Syftet med detta projekt är att fastställa identiteten, funktionen och den metaboliska integrationen av dessa sfäroida kroppar.

Det externa anslaget för detta är 3 600 000 SEK från VR och det är ett finansierat samarbete med Fabien Burki vid Uppsala universitet, Tom Delmont på Genoscope är medverkande forskare samt SHMI för månatlig provtagning.
 

 

RF1
Applicering av fluorescerande in situ-hybridisering (FISH) till en Meringosphaera-cell visar den positiva hybridiseringen av 18S rRNA-proben, autofluorescerande kroppar (röd coccoid) och DNA-färgning av värdkärnan med DAPI.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Medlemmar

Elina Viinamäki

Forskningsingenjör

Institutionen för miljövetenskap
Elina Viinamäki

Anne Walraven

Gästforskare

Institutionen för ekologi miljö och botanik