Stockholms universitet

Vill du vara med i en vetenskaplig studie kring behandling av långvariga kroppsliga symtom?

Du tillfrågas härmed om du önskar delta i en vetenskaplig studie där det undersöks om du med hjälp av psykologisk behandling går att påverka långvariga kroppsliga symtom.

Rekrytering till denna studie är nu avslutad.
 

Information om studien

Innehåll

Vad är MBS?

Syftet med projektet

Hur går studien till?

Uppskattad tidsåtgång

Vem kan delta?

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Vad händer med mina uppgifter?

Försäkring och ersättning 

Hur får jag information om resultatet av studien?

Deltagandet är frivilligt
 

Vad är MBS?

I projektet används genomgående förkortningen ”MBS” (på engelska: ”mind-body syndrome”) för att beteckna en större grupp kroppsliga besvär, som till exempel migrän, IBS (irritabel tarm), fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, ryggsmärta, whiplash med flera. Vi använder termen utifrån att kropp och sinne är tätt sammankopplade i många fall av kroppsliga besvär.

Aktuell neurologisk forskning visar att kroppsliga symptom kan uppkomma även i frånvaro av fysisk patologi i kroppen. Symptomen uppkommer enligt denna forskning till följd av sensitiviserade nervbanor i hjärnan. 

Forskningen har visat att dessa nervbanor som orsakar symptom kan läras om. Att lära om dessa nervbanor är just vad detta projekt handlar om.

Syftet med projektet

Psykologisk behandling finns utvecklad för flera former av MBS, men vi tror behandlingar kan fungera ännu bättre. I dagsläget hjälper inte befintlig medicinsk och psykologisk behandling tillräckligt många. Därför är syftet med denna studie att pröva andra vägar till ökad hälsa när man har kroppsliga symtom som påverkar livet.

I detta projekt använder vi oss av olika känslofokuserade interventioner där bland annat terapeutiskt skrivande och speciellt framtagna mediationsövningar används för att lära om de nervbanor som sensitiviserats och därmed minska kroppsliga besvär. Förändringar av somatiska symtom, depression, ångest, självmedkänsla och emotionell bearbetningsförmåga följs kontinuerligt upp under behandlingen. Du som deltar i studien behöver därför svara på samma frågor vid många tillfällen.

Hur går studien till?

Du som har ett eller flera kroppsliga symtom som påverkar dig i ditt liv anmäler dig till studien via länken här ovan. Vi söker i synnerhet deltagare som har långvarig smärta (fibromyalgi, ryggsmärta, migrän etc) eller andra långvariga kroppsliga symtom (IBS, utmattningssyndrom, ME/CFS, Tinnitus etc). Studien bedrivs via internetförmedlade tjänster så du behöver inte vara boende i Stockholm.

Efter att du fyllt i ett flertal formulär och uppgifter kontaktas du med besked om du kan delta i studien eller inte. Om du bedöms kunna delta så inleds studien med att du deltar i en terapeutisk intervju på ca 90 minuter och en psykiatrisk intervju (på ca 90 minuter) där dina kroppsliga och psykiatriska symtom (oro, stress, ångest, depression) kommer att kartläggas. Därefter kommer du att slumpas till en psykologisk behandling.

Behandlingen kommer antingen ges via självhjälpsmaterial eller via att du också har tillgång till en terapeut via chat/meddelande som kan lotsa och vägleda dig under behandlingen.

Om dina kroppsliga symtom fortsatt är höga och svåra att hantera kan du efter internetbehandlingen erbjudas ytterligare behandling. Den som vill och får möjlighet till detta får då träffa en psykolog en gång i veckan via zoom i 10–20 veckors tid.

I behandlingen lär du dig att sätta dina symtom i samband med vad som har hänt eller händer i ditt liv. Du lär dig om hur din hjärna lärt sig att förutsäga hot, bli mer vaksam och alstra smärta på inlärda sätt. Du kommer att behöva lägga ner tid och engagemang för att behandlingen ska hjälpa dig. Bland annat kommer du att få lära dig en specifik meditationsteknik för att minska självkritik och göra så att du inte är hård och dömande mot dig själv. Du kommer också att få skrivövningar där du får lära dig att identifiera och uttrycka känslor som du kan ha försökt att stänga av.

Såväl före, under, som efter behandlingen kommer du att fylla i olika självskattningsformulär som undersöker vilka kroppsliga symtom du har och hur mycket de påverkar ditt liv, men också om du har ångest och depression eller andra symtom.

Vi använder oss av självskattningsformulär via en säker plattform på internet. Du som deltar i studien får i början av varje vecka en länk som direkt tar dig till frågorna som ska besvaras.

Resultaten av studien kan du ta del av genom antingen den vetenskapliga publikation som planeras eller genom att ta kontakt med ansvarig forskare vid studiens slut. I den här studien använder vi oss av självskattningsformulär via en säker plattform på internet. Den som deltar i studien får i början av varje vecka en länk som direkt tar dig till frågorna som ska besvaras.

Uppskattad tidsåtgång

De inledande intervjuerna tar ca 90 minuter att genomföra vardera. Därefter startar en behandling som pågår under tio veckor. Du kommer avsätta ca 5–7 timmar per vecka, eller 60 minuter per dag. Varje vecka får du ett textkapitel som inkluderar övningar och uppgifter skickat till dig via ett behandlingssystem på internet. Du läser ett kapitel varje vecka, arbetar med uppgifter och fyller i skattningsformulär. Uppgifterna går ofta ut på att du ska träna på något särskilt och skickas till din behandlare som du sedan får återkoppling från.

Skattningsformulär kommer att fyllas i vid totalt 16 tillfällen.

Upplägget för skattningsformulären ser ut enligt följande:

  • Tillfälle 1: En första omgång frågor som tar ca 1–2 timmar att fylla i.
  • Tillfälle 2–3: Självskattningsformulär efter varje enskild intevju (terapeutisk och psykiatrisk). Ca 5–15 min.
  • Tillfälle 4–14: 10 veckors behandling, självskattningsformulär första dagen varje vecka. Ca 5–10 min.
  • Tillfälle 15: Efter avslutad behandling, frågor och dessutom utvärdering av behandlingen via både kortare intervju och självskattning. Ca 1h.
  • Tillfälle 16: Uppföljning efter avslutad behandling (4 månader). Ca 5–10 min.

Att fylla i självskattningsformulär kan ta olika lång tid för olika individer så det är svårt att ge dig en exakt uppgift om hur mycket tid du behöver lägga. Ovan ser du ungefärliga angivelser.

Om dina kroppsliga symtom fortsatt är höga och svåra att hantera kan du efter internetbehandlingen erbjudas ytterligare behandling. Den som vill och får möjlighet till detta får då träffa en psykolog en gång i veckan via videomötestjänsten Zoom i 10–20 veckors tid.

Under denna behandling fortsätter du att fylla i formulär varje vecka med en beräknad tidsåtgång på ca 5–10 minuter. Efter att du avslutar den indivuduella behandlingen och vid en uppföljning efter 4 månader kommer du att få göra ytterligare självskattningar med en tidsåtgång på ca 45 minuter.

Vem kan delta?

Följande kriterier behöver vara uppfyllda för att delta i studien:

  • Du har haft kroppsliga symptom i mer än tre månader.
  • Dina kroppsliga symptom har blivit bedömda av läkare.
  • Dina kroppsliga symptom är utan känd medicinsk förklaring eller hänger samman med tillstånd som Fibromyalgi, ryggsmärta, migrän, IBS, utmattningsyndrom, ”Kroniskt trötthetssyndrom” (ME/CFS), tinnitus med flera.
  • Dina kroppsliga symptom upptar dina tankar, ger dig obehag eller gör att du behöver lägga ned ett övermått av tid och energi för att hantera detta.
  • Du är motiverad att arbeta för att förbättra din hälsa genom att delta i behandlingen och är intresserad av att undersöka känslomässiga faktorers bidrag till dina symtom.
  • Du godkänner att fylla i veckovisa formulär.
  • Du har tillgång till dator med internetuppkoppling och möjlighet att skicka och ta emot kommunikation via en webbläsare.
  • Om du medicinerar för psykologisk problematik ska medicineringen ha pågått i minst tre månader och dosen ska ha varit stabil i en månad.
  • Du kan tala, läsa och skriva på svenska.
  • Du är 18 år eller äldre.

Följande kriterier gör att det inte passar att delta i just denna studie:

  • Du har substansmissbruk (t.ex. alkohol eller andra droger).
  • Du lider av en svår psykiatrisk problematik och/eller risk för att du skulle kunna komma ta ditt liv under behandlingen. (Om du har självmordstankar eller tankar på att skada dig själv kan vi inte erbjuda dig behandling. Kontakta istället Vårdguiden 1177 som kommer att ge dig råd om vart du kan vända dig för att få rätt hjälp.)
  • Dina kroppsliga symtom hänger samman medicinska tillstånd såsom exempelvis cancer, frakturer, infektioner, systemisk lupus, reumatoid artrit eller multipel skleros.
  • Du genomgår just nu annan medicinsk eller psykologisk behandling som kan påverka denna behandling. Om det problem du söker för ligger utanför syftet med behandlingen kommer du att informeras om var du kan finna lämplig, alternativ behandling.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Ansvariga för projektet har vidtagit åtgärder för att minimera risker med deltagande i studien. Din anonymitet säkerställs genom hög datasäkerhet enligt god forskningsetisk standard och svensk lagstiftning.

Den största fördelen med deltagande är att du erbjuds en kostnadsfri tillgång till kvalificerade interventioner samtidigt som effekterna av dessa noggrant kartläggs.

Den största risken är att du genomgår en behandling som inte kommer att vara hjälpsam just för dig. Du kommer då ges information om andra behandlingsvägar om du önskar detta. De dagar du väljer att arbeta mer intensivt med behandlingen kan det vara så att du inte ska planera för mycket andra aktiviteter då behandlingen kan väcka känslor och du blir mer uttröttad.

Vad händer med mina uppgifter?

Forskningen kommer att samla in så kallade känsliga personuppgifter om din hälsa. Den rättsliga grunden enligt EU:s dataskyddsförordning gäller endast om du ger ditt samtycke till detta. Dina svar och dina resultat kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. De inspelade intervjuerna kommer att förvaras säkert och krypterat så att endast ansvariga i projektet har tillgång till dem. Enkäter och tester kommer att matas in i en elektronisk databas kopplad till Karolinska Institutet, som Stockholms universitet har avtal med.

För att säkerhetsställa att denna process går säkert till kommer en kodningsnyckel skapas så att dina uppgifter om din hälsa är särskiljd från dina personuppgifter genom en så kallad kodningsnyckel. Endast ansvariga forskare (Daniel Maroti, Peter Lilliengren och Malin Ljungdahl) har tillgång till kodningsnyckeln som samlas in och hanteras genom KI eHealth Core Facility, BASS, som Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har avtal med. Samtliga data inklusive kodningsnyckel raderas när forskningsprojektet är helt slutfört.

Ansvarig för dina personuppgifter är Stockholms universitet. Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i projektet, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Rätten till radering och till begränsning av behandling av personuppgifter gäller dock inte när uppgifterna är nödvändiga för den aktuella forskningen.

Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta huvudansvarig forskare Daniel Maroti, daniel.maroti@su.se, 08-16 39 24.

Dataskyddsombud är Cristina Pérez och hon nås på dso@su.se. 

Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att inkomma med klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten, som är tillsynsmyndighet.

Försäkring och ersättning

Som forskningsperson omfattas du av patientförsäkringen.

Du har inte rätt att få ersättning för förlorad arbetsinkomst eller utgifter som är kopplade till projektet. Däremot är behandlingen kostnadsfri.

Hur får jag information om resultatet av studien? 

Resultatet av studierna kommer att presenteras på gruppnivå i examensuppsatser samt i vetenskapliga tidskrifter. Om du önskar ta del av ditt resultat kan du vända dig till ansvarig forskare.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande i forskningsprojekt är frivilligt och du har alltid rätt att, utan särskild förklaring, avbryta ditt deltagande. Vi ber dock om tillåtelse att kontakta dig för uppföljning om du avbryter. Kontakta projektledare Daniel Maroti om du gett ditt samtycke till att delta men vid ett senare tillfälle vill dra tillbaka detta.

Rekrytering till denna studie är nu avslutad.

Om oss

Daniel Maroti är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi, med. dr samt forskare vid Stockholms universitet. Daniel har över 15 års erfarenhet av psykologiskt behandlingsarbete med patienter med kroppsliga besvär. Daniel är projektledare för studien, men också huvudansvarig forskare och ansvarig för dina personuppgifter. Daniel fungerar också som behandlare och handledare kring behandlingen som erbjuds i projektet. Daniel nås på daniel.maroti@su.se eller på telefon 08-16 39 24.

Peter Lilliengren är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och fil. dr i psykologi samt forskare vid Stockholms universitet. Han har drygt 15 års erfarenhet av att arbeta med affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi, både privat och inom psykiatrisk öppenvård. Han undervisar i ämnet på psykolog- och psykoterapeututbildningar i landet. Peter fungerar som behandlare och handledare kring behandlingen som erbjuds i projektet.

Malin Ljungdahl är legitimerad läkare, specialist i psykiatri och legitimerad psykoterapeut. Malin arbetar på en neurologklinik specialiserad på patienter med funktionella neurologiska symtom. Malin fungerar som konsult i projektet där hon handleder kring bedömningar men också kring behandlingen.

Fredrik Falkenström är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och professor vid Linnéuniversitetet. Fredrik fungerar som konsult i studien, där han är behjälplig med skrivande av forskningsartiklar.

Mattias Rööst är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och docent vid Lunds Universitet. Han har mångårig erfarenhet av att arbeta med patienter med kroppsliga besvär inom primärvården. Mattias fungerar som konsult i projektet kring bedömningar och skrivande av forskningsartiklar.