Stockholms universitet

Forskningsprojekt Karakterisera prediktorer för ångest med magnetisk resonans elastografi hos barn och ungdomar

Målet med det här forskningsprojektet är att förbättra förståelsen av hjärnans mekaniska egenskaper genom att använda hjärnavbildningstekniken Magnetresonanselastografi (MRE).

MRE, AI and Brain development. Digital Futures, KTH

Vårt långsiktiga mål är att förstå hjärnans mekaniska egenskaper i syfte att bidra till förbättrad diagnostisering samt behandling av ångestsjukdomar hos barn och unga. På sikt hoppas vi att förståelsen för hjärnans mekaniska egenskaper vid olika stadier i hjärnans utveckling även ska kunna förbättra diagnostisering av flera neuropsykologiska sjukdomar, och därigenom både kunna erbjuda behandling vid ett tidigare skede där behandling förväntas kunna vara mer effektiv och bättre följa behandlingsförloppet hos varje patient.

Bakgrund

Vi vet i dagsläget väldigt lite om hur hjärnans mekaniska egenskaper utvecklas under de första tjugo åren av livet. Kunskapen om hjärnans typiska utveckling gör det också möjligt att förbättra diagnostiseringen av vanliga neuropsykiatriska sjukdomar hos barn och unga, speciellt ångestsjukdomar. Att använda tekniken MRE för att studera hjärnan har tidigare gjorts i väldigt liten utsträckning, och väldigt sällan hos barn och unga.

Tvärdisciplinärt samarbete

Forskningsteamet består av forskare från Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa, Kungliga Tekniska Högskolan samt Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. KTH är det första institutet i Sverige med tillgång till den här tekniken. Det ger projektet stora möjligheter att använda MRE för att studera sjukdomar som drabbar hjärnan.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Armita Törngren Golkar

Universitetslektor, docent

Psykologiska institutionen
Armita Golkar. Foto: Ola Hedin

Rodrigo Moreno

Associate Professor

KTH
Rodrigo Moreno, KTH

Jessica Määttä

Projektkoordinator

Psykologiska institutionen
jema-23

Christoffer Olsson

Post doktor

KTH