Stockholms universitet

Forskningsprojekt Kommer europeisk vattenlagstiftning leda till bättre vattenkvalitet?

Kan europeisk vattenlagstiftning leda till bättre vattenkvalitet? I detta projekt analyseras aktuella indikatorer och åtgärder för att minska kemiska föroreningar i vattenmiljöer.

Projektet analyserar den vetenskapliga grunden för de indikatorer och åtgärder som föreslås enligt europeiska kemikalie- och vattenrelaterade direktiv. Det utvärderar också möjligheterna att förbättra samstämmighet och kopplingar i EU:s lagstiftning och användning av icke-bindande rättsliga instrument för att genomföra vetenskapligt riktiga processer.

Projektbeskrivning

Ett antal förordningar, direktiv och internationella konventioner syftar till att skydda europeiska vatten från skadliga effekter av kemiska föroreningar. Kärnan i dessa rättsliga/policyinstrument är bedömningar av kemisk och ekologisk status som baseras på övervakningsdata och utveckling av förvaltningsplaner som beskriver nödvändiga åtgärder för att uppnå målet om god status i vattenmiljöer. Relevansen av nuvarande indikatorer ifrågasätts av det vetenskapliga samhället, bristen på rättslig samstämmighet hindrar en effektiv reglering av prioriterade ämnen från källa till hav och effektiviteten hos föreslagna åtgärder är okänd.

I detta tvärvetenskapliga projekt kommer vi att analysera processer och metoder som används för urval och reglering av indikatorämnen enligt europeiska vattenrelaterade rättsakter för att utvärdera den vetenskapliga grunden för urvalet. Samstämmighet och kopplingar mellan vattenrelaterade rättsliga instrument och EU-lagstiftning som behandlar källor till kemisk förorening kommer att beskrivas och möjligheterna att använda politiska och/eller mjuka lagstiftningsinstrument för att stärka sammanhållningen och uppdatera metoderna för utvärdering av vattenkvaliteten.

Effektiviteten av föreslagna åtgärder kommer att studeras genom att kartlägga vilken information som finns tillgänglig och vilken information som behövs för att utvärdera möjliga utsläppsminskningar, och vi kommer att studera sambandet mellan genomförande av åtgärder och observerade koncentrationsminskningar av riktade kemikalier. Baserat på detta kommer vi att rekommendera åtgärder att prioritera i framtida förvaltningsplaner.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Emma Undeman

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Emma Undeman, foto: Niklas Björling/SU

Medlemmar

Anna Sobek

Professor

Institutionen för miljövetenskap
anna sobek

Marlene Ågerstrand

Lektor

Institutionen för miljövetenskap
Picture of Marlene Ågerstrand

Henrik Josefsson

Forskare

Uppsala universitet, Juridiska institutionen
Henrik Josefsson