Stockholms universitet

Forskningsprojekt Kungen - Sveriges ledare

Utifrån en samhällsvetenskaplig teoribildning om eliter och makt, syftar projektet till att studera kung Carl XVI Gustaf som statschef i dagens Sverige.

Kungen Sveriges ledare
Copyright: Lotta Kühlhorn

Ambitionen är att vidareutveckla befintliga teorier om eliter, makt, ledare och ledarskap inom företagsekonomi och relaterade samhällsvetenskapliga ämnen såsom sociologi och socialantropologi.

Med makt avses vanligen möjligheten att påverka omgivningen i enlighet med vissa intressen och perspektiv, vilket förutsätter legitimitet; enligt Max Webers berömda idealtyper kan dessa vara grundade i en rationell-legal logik, i traditioner eller i personens karaktär och karisma – eller i en kombination av dessa kategorier.

Den Weberianska teoribildningen är central för projektet, liksom de föreställningar och idéer om så kallat kulturellt och socialt kapital som är förknippat med Pierre Bourdieus skolbildning, det vill säga att institutioner och formella positioner kan ha ett visst symboliskt värde, vilket ger dem makt och möjlighet till inflytande.

Projektbeskrivning

Studien sker inom ramen för Mikael Holmqvists pågående forskningsprogram om Sveriges eliter, där han tidigare studerat Djursholm som ”Sveriges ledarsamhälle” och Handelshögskolan i Stockholm som ”maktelitens skola”. Den kommer att publiceras 2023 som en bok med titeln ”Kungen – Sveriges ledare” (Natur och Kultur) samt senare som bok på internationellt akademiskt fackboksförlag och i form av artiklar i samhällsvetenskapliga tidskrifter.

 

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Mikael Holmqvist

Professor

Företagsekonomiska institutionen
Foto: Maria Stoetzer

Nyheter