Stockholms universitet

Forskningsprojekt Kunskapshantering genom verksamhetsmodellering: Beslutsstöd för lokala problem av global vikt

Det här doktorandprojektet vidgar användningen av verksamhetsmodellering för att förstå komplexa organisationsstrukturer. Resultaten kan vara till hjälp för lokala aktörer och beslutsfattare som vill anpassa sina insatser till globala mål för hållbar utveckling.

Genrefoto: en grupp människor som håller i blå pusselbitar. Foto: Andrey Popov/Mostphotos.
Foto: Andrey Popov/Mostphotos.

Praktiker som har stor samhällelig betydelse styrs av lagar och offentlig policy och har ofta komplexa organisationsstrukturer. Dessa praktiker sträcker sig utöver enskilda aktörer, organisationer och statliga myndigheter och involverar många ansvariga aktörer och aktörsnätverk. Det finns ofta en konflikt mellan hur saker görs i praktiken och de krav som ställs av lagar och offentlig policy. Organisationer är dedikerade till att uppfylla sina uppdrag samtidigt som de måste följa lagkrav och hantera sina budgetar. Detta kräver ofta beslut om att prioritera vissa grupper av problem över andra och att allokera resurser för att vidta åtgärder.

Beslutsfattandet präglas i det här sammanhanget av komplexitet, tvetydighet och brister i information och kunskap om de aktuella problemen, tillgängliga resurser, och hur praktikerna överensstämmer med policykrav i sin utformning. Viktig operativ kunskap är ofta tyst och därmed svår att utvinna, dokumentera, dela och återanvända. På grund av detta kan beslutsfattandet bli lidande, vilket i sin tur kan ha långtgående negativa konsekvenser för samhället som helhet.

I det här projektet undersöker jag tre specifika praktiker: (1) integrering av funktionell inkludering i högre utbildning, (2) minskning av CO2-utsläpp inom flygindustrin, och (3) regelefterlevnad kopplat till policyer för att reducera katastrofrisken vid skogsbränder. Genom att använda verksamhetsmodelleringsspråk och -verktyg granskar jag noggrant praktikernas organisatoriska strukturer och reglerande miljöer för att göra kunskapen mer tillgänglig och användbar.

Ett särskilt tack
Vårt team är oerhört tacksamt mot Susanne Hanger-Kopp och John Handmer på IIASA för deras bidrag under de tidiga skedena av detta projekt som en del av YSSP 2021; Gunnlaugur Magnússon vid Uppsala universitet och Universitetet i Oslo för att ha inspirerat oss med sin vision och skarpa insikter om inkluderande utbildning; samt Friederike Stock och Lutho Madala, alumner från Stockholms universitet, för deras nya perspektiv på verksamhetsmodellering och för att de följde med på forskarresan.

Projektmedlemmar

Medlemmar

Helena Zhemchugova

Doktorand

Institutionen för data- och systemvetenskap

Paul Johannesson

Professor

Institutionen för data- och systemvetenskap
Paul Johannesson

Shengnan Han

Professor

Institutionen för data- och systemvetenskap
2023_2

Publikationer